Tirsdag melder internettgiganten Google at betalingsløsningen Google Pay er tilgjengelig for norske Android-brukere, i samarbeid med Mastercard og Visa samt en rekke norske banker.

Betalingsløsningen har i likhet med Apple Pay lenge vært ventet til Norge. Vipps-sjef Rune Garborg mener trusselen «absolutt» har vært en stor pådriver for Vipps-samarbeidet blant norske banker.

– Konkurransen i de ulike betalingsstrømmene er sterkt økende, det ser vi overalt nå, sier Garborg til DN.

Vipps ble unnfanget av DNB i 2014 og siden integrert med sparebankløsningen Mcash, deretter Nordeas og Danske Banks Mobilepay.

Senere fusjonerte Vipps med Bankaxept og BankID, en prosess som ble sluttført i juli i år. Tidligere i høst skiftet dessuten Vipps utseende, fra DNBs gråblå toner, til en felles, nøytral oransjefarge.

Vipps utfordres nå av både Apple og Google, som ventet. Her Hege Toft Karlsen (Eika-sjef), Rune Bjerke (DNB-sjef), Elisabeth Haug (Mcash-sjef) og Rune Garborg (Vipps-sjef) da 100 banker gikk inn i Vipps-samarbeidet.
Vipps utfordres nå av både Apple og Google, som ventet. Her Hege Toft Karlsen (Eika-sjef), Rune Bjerke (DNB-sjef), Elisabeth Haug (Mcash-sjef) og Rune Garborg (Vipps-sjef) da 100 banker gikk inn i Vipps-samarbeidet. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Butikkløsning

Vipps har vært en ubetinget suksess.

Siden lansering i 2015 har betalingsløsningen vokst til 3,5 millioner registrerte brukere, og merkevaren er nå mer populær blant unge enn film- og musikkstrømmetjenester som Netflix og Spotify.

Men, selv om Vipps byr på enkle betalinger mellom venner, på nett og er foretrukken blant foreninger og idrettslag, gjenstår den største bøygen: kontaktløs betaling i dagligvare og butikk.

– Det er ikke nok at bare forbrukerne er fornøyde, butikkene må også være fornøyde for det er de som skal betale for det, sier Vipps-sjefen.

Fortsatt jobbes det med å få på plass en løsning som gjør det både enkelt og billig nok for butikkene å bruke tjenesten, sier Garborg.

«Billig nok»

Google Pay lar brukerne betale med betalingsappen på deres Androidbaserte mobiltelefon, som er knyttet opp mot Visa eller Mastercard.

Vipps baserer seg på Bankaxept og vil være «vesentlig billigere» for butikkene da Visa og Mastercard tar seg mer betalt, ifølge Garborg.

– Det finnes allerede betalingsløsninger i butikk som er gode, det må man jo si. Men, så må det også være billig nok. Det er den kombinasjonen vi jobber med nå, og som vi håper å kunne ta ut i markedet om ikke altfor lang tid, sier han.

Vipps-toppen ønsker ikke å anslå hvor mye som er investert i betalingsløsningen siden oppstarten, men erkjenner at det dreier seg om flere hundre millioner kroner.

Selv om vekst er prioritert, forventer Vipps å vise positive tall i 2019, ifølge Garborg.

– Det jeg kan si, er at ingen hadde forventet å kunne få en så stor markedsposisjon for den investeringen som er gjort, sier han.

«Veldig, veldig høy»

Mens slaget på kort sikt står om dagligvare og butikk, er det netthandelen som byr på den aller tøffeste konkurransen, ifølge Vipps-sjefen.

På den annen side, får Vipps en «veldig stor del» av betalingene i nettbutikker der tjenesten er tilgjengelig.

– Det er unødvendig med kortnummer, kontonummer og utløpsdato på nett, det er bare å bruke mobilnummer der også. Vi har en vekst på nett som er veldig, veldig høy. Det er bare i fysiske butikker vi ikke har trådt ordentlig inn i ennå. Men, det kommer, sier Garborg.

Lanserer

Google Pay ble lansert i Norge mandag, som det 25. landet i verden.

– Fra og med i dag kan brukere koble sine kreditt- og debetkort fra de bankene vi har et samarbeid med til Google Pay én gang, for å utføre trygge, raske og smidige betalinger i flere millioner steder i Norge og rundt i verden, sier Florence Diss, Googles ansvarlige for Commerce Partnerships i Europa og Midtøsten i en melding mandag.

For å bruke løsningen må brukerne laste ned Google Pay-appen og legge til et debet- eller kredittkort fra en av de støttede bankene.

Deretter må brukerne aktivere skjermen og holde telefonen inntil terminalen, via Near Field Communication (NFC).

For å kunne gjennomføre kontaktløse kjøp over 200 kroner må brukeren låse opp telefonen sin, som et ytterlige sikkerhetssteg, fremgår det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Den største elbilnyheten akkurat nå
02:08
Publisert: