Elisabeth Haug, påtroppende nestsjef i Vipps, kjøper en kaffe og blåbærpai på McDonalds.
– 25 kroner, sier Okeke Sampson bak kassen.
Hun holder Iphonen, med låst skjerm, noen centimeter unna betalingsterminalen. Så lyser Vipps-logoen opp på terminalen.
– Jeg ser du vil betale med Vipps. Da kan du bare godkjenne, sier Sampson.
– Takk, sier Haug, og bekrefter med finger-id på mobilen.
Så er transaksjonen utført.
Vipps samarbeider med McDonalds og it-leverandøren Verifone om en ny pilot for mobilbetaling i butikk. Målet er at systemet skal ut i flere butikker og kjeder i løpet av de neste månedene.
Mellom 50 og 70 prosent av butikkene vil ha betalingsterminaler som kan gjennomføre mobile transaksjoner i løpet av året, sa DNB-sjef Rune Bjerke på kvartalspresentasjonen fredag.
– Vipps har hatt en fascinerende vekst, sa Bjerke.
– Vi har 300.000 transaksjoner gjennom Vipps hver dag. Rundt 30 prosent får vi betalt for. For ett år siden var det tallet null, sa Bjerke.
I startgropen
Vipps-nestsjef Elisabeth Haug sier det gjenstår noen forbedringer før piloten kan tas i bruk i stort omfang:
- Enn så lenge må Vipps-brukeren bekrefte alle beløp med finger-id på mobilen eller kode på mobilen. I løpet av noen måneder er målet at alle beløp under 200 kroner skal skje automatisk, uten å bekrefte.
- På slutten av sommeren er planen at Bankaxept blir koblet på som betalingsløsning gjennom Vipps, i tillegg til kredittkort. Da synker kostnad per transaksjon for brukerstedene dramatisk.
– Mobilbetaling i butikk er i startgropen og derfor starter vi med en pilot. Vi tror at dette blir tatt i bruk i stort omfang så fort det blir lettere å bruke enn bankkortet, sier Haug.
Hun anslår at godt over halvparten av transaksjoner i butikk er beløp under 200 kroner.
I Danmark har Danske Banks mobilapp Mobilepay og it-leverandøren Nets startet et lignende prosjekt tidligere i år.
– Er Vipps litt bak konkurrenten?
– Jeg opplever at vi er samtidig ute. Begge har startet et pilotprosjekt, og vi er først i Norge, sier Haug.
Verdsetter konkurransen
Leder Knut A. Wangen i Mobilepay har tatt med seg seks ansatte og plassert seg i et kontorfellesskap i Oslo sentrum. Mobilepay opererer som et eget selskap utenfor Danske Bank og samarbeider med Nordea i Norge.
Etter nedturen i februar, da det ble klart at 106 sparebanker valgte å knytte seg opp mot Vipps istedenfor Mobilepay, har Wangen og de andre brukt tiden godt.
– Vår strategi var å få til et samarbeid med sparebankene. Når det løpet gikk, så ser vi at vi klarer å få til andre typer partnerskap som gir Mobilepay utbredelse, sier Wangen.
Han mener næringslivet verdsetter konkurranse i markedet som Mobilepay bidrar med.
– De største kjedene ønsker å ha oss med. I det løpet åpner det seg noen muligheter. Vi er teknologisk modne, og har et veldig stor volum i nordisk målestokk, sier Wangen.
Det neste teknologiske spranget er trådløs mobilbetaling i butikk.
– Vi holder på å rulle ut nye betalingsterminaler for trådløs mobilbetaling i Danmark. Går det etter planen, kan de første terminalene bli rullet ut i Norge i stor skala etter sommeren, sier Wangen.
Norgesgruppen interessert
Mobilepay samarbeider tett med Retail Payment, selskapet som er etablert av Norgesgruppen og Coop, for å berede grunnen for trådløs mobilbetaling i butikkene. Mobilepay har allerede sin betalingsløsning i Rema-systemet.
– Rema 1000 er viktig for oss. Det er der Mobilepay brukes aller mest. Men når Norgesgruppen og Coop bytter ut terminalene sine i løpet av året, håper vi at vi får Mobilepay raskt inn der, sier Wangen.
Kommunikasjonssjef Ingrid Solberg Gundersen i Norgesgruppen sier det er viktig å legge til rette for ulike betalingsløsninger i butikken.
– Vi i Norgesgruppen er i positiv dialog med Mobilepay og vi ser gjerne at våre kunder får muligheten til å betale med Mobilepay når vi starter med utrulling av Retail Payment sin plattform i våre butikker i løpet av året, sier Gundersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.