Nordmenn på jakt etter de siste julegavene sørget for at omsetningen i varehandelen økte med nær 29 prosent i uke 51, sammenlignet med foregående uke.

Dette viser tall fra Kvarud Analyses julehandelsindeks, som er basert på tall fra 190 kjøpesentre landet rundt. Det skriver Hovedorganisasjonen Virke i en pressemelding.

Også i uke 52, inkludert nyttårsaften, hadde kjøpesentrene gode tall med en økning på 9,2 prosent sammenlignet med fjoråret.

Black Friday og hele uke 47 anses nå som starten på julehandelen. Med kickstarten i november og med den gode avslutningen på desember, ble det ifølge Virke en økning i «julehandelen» på tre prosent sammenlignet med 2017.

– 2018 hadde tidenes beste Black Friday og ga en skikkelig kickstart på julehandelen. Handlegildet dempet naturlig nok desember-handelen noe, som så vidt endte i pluss i forhold til i fjor, sier Bror Stende, direktør for Virke faghandel.

Ekstra handledag

Butikkhandelen økte med til sammen 9,4 prosent de to siste ukene av desember, noe som i stor grad skyldes en ekstra handledag i forhold til i 2017.

Best avslutning på året hadde butikker innen hus og hjem med en vekst på 11,2 prosent, mens spesialbutikker som for eksempel sportsbutikker, apotek, og bokhandlere samt kles-, sko og veskebutikker hadde en omsetningsøkning på mellom 9,1 og 9 prosent.

Mat og drikke fikk et oppsving på 8,6 prosent. Tilbud av tjenester og servering hadde en omsetningsøkning på 14 prosent.

– Tallene bekrefter flere trender, både at vi er veldig opptatt av hus og hjem, samt at vi bruker relativt mindre på varer og mer på tjenester og opplevelser, sier Stende.

Økt Netthandel

Samtidig med at omsetningen i kjøpesentrene har noe svakere vekst i desember enn antatt, melder Posten om «all-time high» for pakker i Post i butikk.

– Tallene fra Posten tyder på at stadig flere handler julegavene på nett. Vi vet at veksten i denne kanalen vokser i rakettfart, og at det er mye som tyder på at mange gjorde julehandelen hjemmefra, sier Bror Stende i en pressemelding fra Virke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hvor snille er egentlig topplederne? DN var til stede under NHO-middagen for å finne ut hvor snille topplederne er
01:53
Publisert: