Ved St. James’s Park i London sitter et team på åtte personer og styrer investeringene i Norden for det børsnoterte oppkjøpsfondet Kohlberg Kravis Roberts, bedre kjent som KKR. Sist uke solgte fondet vel en fjerdedel av regnskapsgiganten Visma. Inn på KKRs konto kom det 12,5 milliarder kroner, og verdiene ble firedoblet på syv år.

– Det har vært en heftig reise, sier Anders Borg, regionansvarlig for Norden i KKR.

KKR gjorde et delvis nedsalg i Visma for tre år siden. For hele investeringen i Visma er gevinsten på 3,2 ganger innskutt kapital i 2010. Uansett er det godt over normalen når KKR gjør oppkjøp verden over.

– Visma er én av de beste investeringene vi har gjort i Europa de siste ti årene. Ofte trengs det en vellykket strategisk endring for å klare en større verdiutvikling enn snittet. Det har vi lykkes med i Visma, sier Borg.

Roser Visma-sjefen

Borg sier Vismas konsernsjef gjennom 20 år, Øystein Moan (57), har en stor del av æren for oppturen med fondet på eiersiden. For syv år siden var Vismas regnskapssystemer basert på vanlig programvare og disketter.

– Vi satte oss ned med Moan etter oppkjøpet og ble straks enig om at det bare var én mulighet for å vokse og bli ledende i Europa: Vi måtte bli best på skybaserte it-løsninger. Moan har vært visjonær og lykkes med rask endring i organisasjonen. Jeg tviler på at vi hadde klart like aggressiv vekst uten ham.

– Hva er suksessformelen?

– Når man ser sterke ledere i næringslivet er det vanligvis mer anonyme ledere på nivået under. I Visma har Moan bygget en sterk ledergruppe, og det har blant annet gjort selskapet bedre rustet til å håndtere mange oppkjøp, sier Borg.

Konsernsjef Øystein Moan i Visma sier KKR ga inngang til it-miljøet i Silicon Valley utenfor San Francisco i USA.
Konsernsjef Øystein Moan i Visma sier KKR ga inngang til it-miljøet i Silicon Valley utenfor San Francisco i USA. (Foto: Gorm K. Gaare)

Moan har ingen problemer med å se at KKR er fornøyd, slik verdiene har utviklet seg.

– Resultatene er jo viktigst for ledelsen, men det er selvsagt hyggelig at en stor eier har vært fornøyd med samarbeidet, sier Moan.

– Hva har KKR betydd for Visma?

– Det har først og fremst gitt oss en inngang til programvaremiljøet i Silicon Valley i California, der KKR har hatt kontorer siden 1970-tallet. Det fikk mye å si for transformasjonen til et skybasert system, og at deler av systemene ble flyttet fra Microsoft til Google, sier Moan.

Ledelsen og ansatte i Visma deler på verdier for 2,2 milliarder kroner etter nedsalget sist uke. Moan sier han ikke har planer om å selge seg ned.

– Hvor lenge blir du i jobben?

– Jeg begynner jo å dra på årene, men håper å holde på i hvert fall fem år til. Da har jeg vært i 25 år. Er det ikke da man får gullklokke, spør Moan.

Visma har de senere årene vokst kraftig i Norden, Nederland og i Baltikum.

– Det har gjennomført i snitt ett oppkjøp i måneden i syv år. Det har gått fort, men vi har støttet planene hele tiden, sier Anders Borg.

Ser på nye kjøp

KKRs to siste Europa-fond ble grunnlagt i 2008 og 2015, og har konsentrert seg om oppkjøp på kontinentet. Norden-teamet har for tiden to store eierposter i selskaper i Sverige og ett i Finland.

– Vi er veldig tente på å finne gode investeringer i Norge. Vi har hatt flere fisker på kroken de siste årene, og jeg tror det er mest en tilfeldighet at vi er ute etter Visma-salget. Vi er i Norge nesten ukentlig og ser på nye muligheter.

– Hvilke bransjer vil dere inn i?

– Tidligere var tilnærmingen at man valgte ut spesifikke bransjer. I dag er vi et Norden-team med større ansvar. Vi ser på muligheter bredt og jobber sammen med bransjeeksperter internt om det nærmer seg et oppkjøp, sier Borg.

Han sier det også har vært interesse for å vurdere investeringer innen olje og oljeservice.

– Spørsmålet er om prisene har kommet langt nok ned til at det blir interessant å gjøre investeringer.

– Gjør skattetrykket i Norden at det er bedre å investere andre steder i Europa?

– Jeg tror landene i Norden kompenserer for høyere skatt ved å ha solide bedrifter, forutsigbar næringspolitikk og stabil makroøkonomi. Selvsagt kan man som investor ønske seg lavere skatt, men Norge og Norden er fortsatt attraktiv for oss, sier Borg.(Vilkår)

Et nytt kapittel for Bjørn Kjos
Bli med inn i Bjørn Kjos' splitter nye Boeing 737 Max.
01:48
Publisert: