En av de virkelige tungvekterne i det amerikanske aksjemarkedet trakk opp indeksene betydelig fredag. Apple-aksjen steg 4,6 prosent på høy handel i aksjen.

Tekgiganten konkurrer med Microsoft om mangt, også om hvem som er den viktigste i teknologibørsen Nasdaqs hovedindeks. Der vektes Microsoft for tiden 13,3 prosent, mens Apple vektes 12,6 prosent. Apple er i tillegg den tyngstveiende enkeltaksjen i S&P 500.

Dermed dro Apple opp mye av det amerikanske aksjemarkedet, som steg markant utover børsdagen.

Det var ventet en opptur for Apple-aksjen etter at selskapet la frem resultater etter børsslutt torsdag. Før børsåpningen fredag lå aksjen an til en kursoppgang på 2,6 prosent. En av forklaringene er overraskende høyt salg av Iphone-telefoner. Selskapet leverte sterkere salgstall enn ventet i mange markeder, og er for tiden storbanken Morgan Stanleys favorittaksjer.

Flere kjøpsanbefalinger

Morgan Stanley er imidlertid ikke alene om å trekke frem aksjen. Totalt har 31 analytikere justert modellene torsdag og fredag, ifølge Bloombergs oversikt. Av disse har kun én analytiker salgsanbefaling, mens fem har et nøytralt synspunkt på aksjen. Med andre ord er det en kraftig overvekt av kjøpsanbefalinger.

Aksjen steg da også over tre prosent da fredagens handel åpnet. Deretter løftet kursen seg ytterligere, og så langt i år har kursen steget 34 prosent. Med det nærmer den seg en ny toppnotering.

Apples børsverdi har dermed lagt på seg 700 milliarder dollar bare i år, og er nå på over 2750 milliarder dollar.

Indeksene løftes markant

I forkant av børsåpningen fredag lå nøkkelindeksene an til å bli løftet mellom 0,6 og 0,9 prosent etter rapportering om sterke jobbtall i USA. Det lå også an til en sterk rekyl for de regionale bankene, hvis aksjekurser har kollapset de siste dagene.

Da børsdagen ble rundet av, så det slik ut:

  • Den brede S&P 500-indeksen ble løftet 1,9 prosent.
  • Industritunge Dow Jones steg 1,7 prosent.
  • Kursoppgangen i Nasdaqs hovedindeks ble 2,3 prosent.

Regionbankene Western Alliance og Pacwest Bankcorp lå i førhandelen an til å stige omkring 30 og 35 prosent. I de første minuttene fredag steg de to som ventet, og deretter skulle det bare fortsette oppover. Det kan indikere at shortere forsøker å dekke inn posisjonene.

Da fredagens aksjemegling ble avsluttet endte Pacwest-aksjen på en oppgang på 82 prosent, mens Western Alliance fikk et kursløft på 50 prosent.

Falt 40 og 50 prosent – nå sies det kjøp

En analytiker i en av de større investeringsbankene i USA, JP Morgan, mener fredag at det er tid for å utnytte kursfallene, som i Western Alliance. Analytiker Steven Alexopoulos løfter anbefalingen fra hold til kjøp, og setter et kursmål på 46 dollar. Det vil være mer enn en dobling i kursen etter torsdagens brutale fall. Selv etter fredagens rekyl er det fortsatt 70 prosent opp til Alexopoulos' kursmål.

Torsdag avsluttet Western Alliance-kursen på 18,20 dollar, etter fall på over 38 prosent. Aksjekursen falt på det meste over 60 prosent etter at Financial Times publiserte en artikkel om banken der det ble antatt at den var på utkikk etter nye strukturelle muligheter. I dette lå et mulig salg av banken, noe bankens styre og ledelse raskt benektet.

Pacwest-aksjen falt drøyt 50 prosent torsdag. To andre regionbanker, Comerica Incorporated og Fist Horizon, fikk også unngjelde torsdag. Fredag ble også deres kurser trukket opp.

Den positive investorbølgen tok også tak i større banker som Bank of America og Wells Fargo, der kursoppgangen var 2,7 og 3,4 prosent.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.