Politiet har mottatt en rapport fra Legemiddelverket og Forsvarets Forskningsingsinstitutt som konkluderer med at Vollvik-munnbindene som ble beslaglagt i forbindelse har en bedre kvalitet en først fryktet.

– FFI har testet munnbindenes bakterielle filtreringseffektivitet (BFE), og resultatet viser at alle de seks munnbindene som er testet har en bakteriell filtreringseffektivitet på minst 98 prosent. Dette tilsvarer kravet for munnbind av type I, II eller IIR. Det er kun testet et lite utvalg munnbind, og det kan derfor heller ikke ansees som representativt for det totale antall beslaglagte munnbind, opplyser politiet i en pressemelding mandag formiddag.

Politiet opplyser også om at resultatet av testene ikke vil få en betydning for siktelsen mot Idar Vollvik.

Her er de viktige rådene for bruk av munnbind
Intensivsykepleier Paula Lykke viser deg hvordan du unngår smitte.
02:16
Publisert:

– Feilmerking og ommerking av munnbind er straffbart. Han er siktet for brudd på lov om medisinsk utstyr, og det er endringen av merkingen som er sentralt. Grunnlaget for siktelsen er at munnbind merket med «ikke-medisinske munnbind» er ommerket til «medisinske munnbind», skriver politiet.

– Det er imidlertid kun den bakterielle filtreringseffektiviteten til munnbindene som er testet. Det er en rekke andre krav som stilles for at et munnbind kan CE-merkes som medisinsk munnbind av type I, II eller IIR. Testrapporten kan derfor ikke gi en endelig vurdering av munnbindenes kvalitet, skriver politiet.

– Ikke endelig vurdering

Legemiddelverket skriver følgende om testen i en pressemelding:

  • Det er kun testet et lite utvalg munnbind (stikkprøver), og det kan derfor ikke ansees som representativt for det totale antall beslaglagte munnbind.
  • Det er den bakterielle filtreringseffektiviteten til munnbindene som er testet. Det er en rekke andre krav som stilles for at et munnbind kan CE-merkes som medisinsk munnbind av type I, II eller IIR.
  • Testrapporten kan derfor ikke gi en endelig vurdering av munnbindenes kvalitet.

Fraråder bruk av munnbindene

I slutten av august aksjonerte politiet mot tre ulike adresser i Bergen knyttet til Idar Vollvik. I politiaksjonen ble gründeren pågrepet og siktet for brudd på lov om medisinsk utstyr. Ifølge Legemiddelverket har importører og distributører av medisinske munnbind plikt til å kontrollere at rett merking og dokumentasjon følger med utstyret.

Vollvik solgte munnbind via selskapene Ludostore og Vovi as.

Noen dager senere kom Legemiddelverket på banen og frarådet bruk av munnbindene Vollvik hadde solgt.

– Produkter merket medisinske munnbind type I, II eller IIR som er solgt fra Vovi as og Ludostore er mistenkt å være feilmerket, og Legemiddelverket kjenner ikke til kvaliteten på disse produktene. Vi fraråder at disse produktene tas i bruk i helsetjenesten, skrev Legemiddelverket i en pressemelding. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.