Flaskevannprodusenten Voss bokførte et resultat før skatt på tett oppunder minus 27 millioner dollar i fjor.

Det fremgår av Voss-konsernets ferske årsregnskap som er levert inn til Brønnøysundregistret tirsdag kveld.

Tapet kommer etter en lang rekke vonde år for flaskevannprodusenten. Siden oppstarten i år 2000 har selskapet gått i underskudd hvert eneste år, utenom i 2015. Til sammen har selskapet tapt 1,1 milliarder kroner de siste 20 årene. Bare de to siste årene er det samlede tapet på rundt 410,5 millioner kroner.

Styremedlem Rune Fløgstad, og kontaktperson for Voss i Norge, ønsker ikke å kommentere noe utover styrets årsberetning.

Egenkapitalen mer enn halvert

I den ferske rapporten trekkes fabrikken i Kina frem som en negativ bidragsyter – for andre året på rad. Fabrikken ble åpnet sommeren 2017, og medvirket negativt til årsregnskapet i 2018. Fabrikken har en kapasitet på 700 millioner flasker i året, syv ganger flere enn det Ivelandfabrikkens snaut 90 ansatte produserer i dag.

«Introduksjonen av Voss i Kina har hatt en tregere vekst enn forventet», skriver selskapet i den tilhørende beretningen.

Der skriver selskapet også om samarbeidet med giganten PepsiCo i USA, og at det har vært en «fremgang med distribusjonslinjer til en rekke nye delstater».

«Styret er sikre på at distribusjonsavtalen med PepsiCo i Nord-Amerika, Reignwood-partnerskapet i Kina og bytte av distribusjonspartner i nøkkelmarkeder sammen med flere nye produktlanseringer vil gi vekst i topplinjen og lønnsomhet innen de neste årene», skriver selskapet.

Av årsrapporten går det frem at Voss-konsernet bokførte inntekter på 58,6 millioner dollar i 2019, tilsvarende 515 millioner kroner basert på gjennomsnittlig kronekurs i fjor. Driftsresultatet endte på minus 20,7 millioner dollar, tilsvarende rundt minus 182,2 millioner kroner.

Samtidig ble konsernets egenkapital barbert med over 27 millioner dollar, og var ved utgangen av fjoråret på 20,3 millioner dollar. Ved utgangen av 2018 var egenkapitalen på 47,8 millioner dollar.

Måtte permittere på grunn av korona

Tidlig i sommer ble det klart at Voss of Norway ble nødt til å permittere 19 av 75 ansatte ved Voss Production, et datterselskap av Voss of Norway, som følge av koronakrisen.

Fabrikksjef Olaf Grimsmo i Voss Production as sa da at produksjonen ikke ble stoppet helt, men at salget sviktet fordi både Europa, USA, og Asia innførte restriksjoner.

På eiersiden til vannprodusenten finner man blant annet Knut Brundtland gjennom sitt selskap Giotto as og Stein Erik Hagen gjennom familiens investeringsselskap Canica.

For rundt ett år siden kom nyheten om at den kjente amerikanske skuespilleren Dwayne «The Rock» Johnson gikk inn på eiersiden i selskapet og samtidig inn i selskapet som strategisk rådgiver.

Da uttalte han at han hadde drukket Voss-vann i årevis, og at han håpet å bygge store ting sammen med selskapet.

Det kinesiske selskapet Reignwood Europe Holdings kjøpte 59 prosent av aksjene i Voss of Norway for nesten én milliard kroner i 2016.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.