– Jeg forklarte ham at SEC tok tvilsomme grep i min sak, og hvordan han kunne forvente det samme. Jeg spurte han om han kunne navngi fem personer som hadde inngått forlik med SEC, vel vitende om at han ikke kom til å klare å si noen navn, skrev Cuban i en mail til Wall Street Journal onsdag kveld.

Mark Cuban ga råd til Elon Musk.
Mark Cuban ga råd til Elon Musk. (Foto: Johannes Worsøe Berg)

Cuban er en av verdens mest kjente investorer, og eier blant annet det amerikanske basketballaget Dallas Mavericks. Han er også en velkjent kritiker av SEC, som saksøkte Cuban med anklager om innsidehandel i 2008.

Hverken Tesla eller Musk har kommentert saken.

Har historie med SEC

Cuban tok opp kampen med børstilsynet og fikk i 2013 saken avvist av en føderal domstol i Texas, skriver WSJ. Men investoren, som ifølge Forbes nylig oppdaterte liste over verdens rikeste sitter på verdier for 3,9 milliarder dollar, ville ikke anbefale Tesla-gründeren å gjøre det samme som han selv gjorde.

Musk havnet i børstilsynets søkelys da han i september tvitret at han vurderte å ta Tesla av børsen til en pris per aksje på 420 dollar. SEC mente på sin side Musk villedet investorer og saksøkte Tesla-sjefen.

Partene begynte forhandlinger om forlik, men Musk trakk seg fra en avtale som viste seg å være gunstigere enn den han til slutt fikk. Det var da Musks interesse for forlik hadde kjølnet at en av advokatene hans tok kontakt med Cuban, skriver WSJ.

Dårligere avtale

Cubans telefonsamtale skal ha bidratt til å få Musk tilbake til forhandlingsbordet, men forliksavtalen han fikk skal ha vært langt dårligere enn den han først ble forespeilet.

Avtalen innebærer at Musk går av som styreleder i Tesla i minst tre år, må betale en bot på 20 millioner dollar.

I tillegg må Tesla få inn to uavhengige styremedlemmer, samt en uavhengig styreleder, og opprette en komité og andre kontrollmekanismer for å følge med på Musks kommunikasjon med offentligheten – blant annet på Twitter.

Denne avtalen godtok Musk og Tesla på søndag.

Forliket sendte aksjekursen til Tesla opp 17 prosent – tilsvarende en verdiøkning på Musks Tesla-aksjer på 1,7 milliarder dollar.

Torsdag skriver Marketwatch at en amerikansk dommer har bedt SEC og Musk om å gi et felles svar på hvordan forliket er blitt rettferdiggjort.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.