Det var på forhånd ventet en sysselsettingsvekst på 183.000 nye jobber i USA i november. Fasit endte på 266.000 nye jobber, etter en noe skuffende vekst på 128.000 i oktober, en måned preget av streiken i General Motors (GM).

Ledende børsindekser som Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 var alle opp nesten én prosent rett etter åpning fredag ettermiddag. Den amerikanske dollaren styrket seg også betydelig.

Det lå fredag ettermiddag an til børsrally her på New York-børsen.
Det lå fredag ettermiddag an til børsrally her på New York-børsen. (Foto: Brendan McDermid/Reuters/NTB Scanpix)

Oslo Børs snudde også opp etter å ha vaket rundt null hele fredagen. De toneangivende europeiske børsene fikk også et markant løft etter tallene fra det amerikanske arbeidsdepartementet.

– Alt i alt er arbeidsmarkedet fortsatt sterkt, til tross for handelskrigen, sier Knut A. Magnussen i DNB Markets i et kort notat.

Han sier jobbtallene støtter opp om sentralbankens syn om at det ikke er rom for flere rentekutt nå. Neste uke er årets siste rentemøte i Fed (sentralbanken), og i markedet er det ventet at renten holdes uendret.

President Donald Trump er stadig på Fed-sjef Jerome Powell med kritikk og krav om aggressive rentekutt, senest denne uken.

Men Trump er tydlig fornøyd med jobbtallene.

Trump tidlig på ballen

Alt 14 minutter før jobbtallene ble offentliggjort, var president Trump ute på Twitter og skrøt av økonomien. Det har tidligere vært spekulert om at Trump har forhåndskunnskap om jobbtallene, og har tvitret om tallene før de ble offentliggjort.

Arbeidsledigheten er nå nede på 3,5 prosent, ned fra 3,6 prosent, det laveste nivået på 50 år. Men det er enkelte tegn til bekymring, i hvert fall før novembertallene kom. Mens jobbveksten i fjor var på over 200.000 i måneden, har den i år falt til en snittvekst på 167.000, før novembertallene.

Når man bryter ned tallene fra november ser man at sysselsettingsveksten på 54.000 i industrien er omtrent helt på linje med antall arbeidere i GM som gikk tilbake i jobb igjen etter streiken i oktober.

Lønnsveksten i november var på 0,2 prosent, mot forventet 0,3 prosent, noe som kan være et lite svakhetstegn.

Det kommer også stadige makrotall som viser at toppen er nådd i oppgangssyklusen i amerikansk økonomi, og at det nå går mot tøffere tider og lavere økonomisk vekst.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.