USAs finanssentrum Wall Street er kjent som et arbeidssted med skyhøyt press og svært lange dager, der unge i starten av karrieren kan jobbe hele 100 timer i uken eller mer.

Wall Street har i mange år hatt status som det mest ettertraktede stedet å jobbe for de som er utdannet innen business eller finans, og sommervikariatene i forretningsbankene, eller «internships,» henger høyt. Men de siste årene har de store finanshusene møtt skarp konkurranse om talentene fra blant annet oppstartsselskaper i for eksempel Silicon Valley i California.

Det har ført til at flere på Wall Street nå jekker opp lønnen for sine vikarer kraftig. Bloomberg News skriver at de største bankene nå har økt sine vikarlønninger med nesten 40 prosent for den inneværende sommersesongen, og viser til data fra karrierenettstedet Wall Street Oasis.

140.000 kroner

De siste par årene har som kjent budt på nye utfordringer også for de største på Wall Street. Pandemien sendte en horde av arbeidere på hjemmekontor, mennesker som nå går kontorkrav i møte.

Blant annet har storbanken Goldman Sachs og toppsjef David Solomon gått offentlig ut og krevd at alle ansatte skal komme tilbake på kontoret etter to år på Zoom-møter. Flere av Wall Streets største har samtidig jekket opp lønnen for sine nyansettelser i håp om å holde på de aller beste, særlig i skarp konkurranse med tek-selskaper som tilbyr mer fleksible arbeidsmetoder og -tider.

Konkurransen gjør nå at vikarene blir fristet med lukrative lønninger, ikke bare i de største bankene, men også hos aksjetradingselskaper og analyseselskaper.

– Dette er rekordhøye tall hva gjelder vikarlønninger, sier Wall Street Oasis-grunnlegger Patrick Curtis til Bloomberg.

Ifølge Wall Street Oasis tjener vikarer hos tradingselskapet Jane Street en månedslønn på 16.356 dollar, tilsvarende en årslønn på nesten 200.000 dollar. Med dagens kronekurs blir det en månedlig utbetaling på over 140.000 kroner før skatt. Wall Street Oasis-tallene viser videre at det er hedgefondene, tradingselskapene og investeringsbankene som betaler sine vikarer best. De åtte selskapene på lønnstoppen betaler ut en medianlønn på over 10.000 dollar i måneden.

Rekordmange søkere

Tallene som Wall Street Oasis opererer med baserer seg på tilbakemeldinger fra studenter fra i fjor og i år, og tar hovedsakelig for seg finanssektoren.

Et annet karrierenettsted, Glassdoor, tar imidlertid også for seg tall fra andre sektorer. Det er en tydelig trend, skriver Bloomberg.

For to år siden var under halvpartene av selskapene på Glassdoors liste over de som betaler best til sine vikarer innen teknologibransjen. Nå utgjør de samme selskapene 68 prosent.

Innen finanssektoren varer et typisk sommervikariat ofte mellom ti og tolv uker, med muligheter for forlengelse. Og selv om finanssentrumet på Wall Street har fått tøffere og tøffere konkurranse fra Silicon Valley, betyr ikke det at de store bankene er blitt mindre attraktive destinasjoner.

Ifølge Business Insider har 236.000 studenter søkt på vikarstillinger hos Goldman Sachs i år, en ny rekord. Det er også en økning på 17 prosent fra i fjor, skriver nettstedet. Det til tross for en nedslående arbeidsmiljøundersøkelse i samme bank som samme nettsted omtalte i fjor, der yngre ansatte fortalte om 98-timers arbeidsuker og «umenneskelige arbeidsforhold».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.