Mandag svingte de toneangivende indeksene på Wall Street mellom oppgang og nedgang. Rett etter åpning falt indeksene, før de snudde til pluss. Ved stenging norsk tid klokken 22.00 er det kun røde piler å spore på Wall Street.

  • Den brede S&P 500-indeksen falt 0,28 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen falt 0,14 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq falt 0,18 prosent.

Børsoppgangen i USA i juli skyldtes i stor grad sterke kvartalsrapporter fra flere av de største teknologiselskapene, slik som Amazon og Apple.

I tillegg har markedet begynt å prise inn en tidligere rentestabilisering enn før. Det har blant annet påvirket det amerikanske obligasjonsmarkedet der renten på amerikansk statsgjeld med et års løpetid er høyere enn renten på statsgjeld med fem og ti års løpetid.

– Markedet har begynt å prise inn en avslutning på Feds rentestramminger ganske så raskt, og jeg tror det kommer til å bli skuffet. Jeg tror markedet har forskuttert litt her, sier Thomas H. MacCowatt, partner i Williams Jones Wealth Management til Wall Street Journal.

Den industritunge Dow Jones-indeksen endte måneden med en oppgang på 6,7 prosent, mens den brede samleindeksen S&P 500 steg 9,1 prosent. Teknologitunge Nasdaq steg hele 12,4 prosent i juli.

Fall i bnp

Forrige uke ble det klart at amerikansk bruttonasjonalprodukt (bnp), som er verdien av alt som produseres av varer og tjenester, og et vanlig mål på det økonomiske aktivitetsnivået, falt med 0,9 prosent i andre kvartal, målt i årlig takt.

På forhånd var det ventet en oppgang på 0,5 prosent, ifølge en konsensusprognose fra Trading Economics.

En resesjon defineres av minst to kvartaler hvor økonomien krymper. Det er derimot inflasjon – vedvarende prisvekst – som har preget verdensøkonomien i lengre tid. For å håndtere den stigende prisveksten har sentralbankene hevet rentene i et sjeldent raskt tempo.

Teknisk sett er USA allerede i resesjon – med to kvartaler på rad med fall i bnp, men en nedgangen har ikke vært bredt basert, og dermed oppfylles ikke de offisielle kravene til å klassifisere dette som en resesjon, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Oljemøte onsdag

Onsdag vil Opec avholde toppmøte, hvor medlemmene skal avgjøre størrelse på produksjonen i september.

Det er ventet at oljekartellet holder fast ved sin politikk om beskjedne forsyningsøkninger og holde den globale forsyningen stram, skriver Trading Economics.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.