Økende koronasmitte i USA, det kommende presidentvalget, og mangel på en ny krisepakke fra myndighetene har sendt nøkkelindeksene på Wall Street kraftig ned denne uken. Da New York-børsen stengte onsdag kveld ble det den verste børsdagen siden juni.

Ved åpning torsdag ser det imidlertid lysere ut:

  • Den brede S&P-500 indeksen åpner med oppgang på 0,2 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones åpner med nedgang på 0,1 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq Composite åpner med oppgang på 0,5 prosent.

Ved slutten av børsdagen er imidlertid alle de tre ledende indeksene i solid pluss.

  • Den brede S&P 500-indeksen steg 1,2 prosent
  • Industritunge Dow Jones steg 0,52 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq Composite steg 1,64 prosent.

På Nasdaq-indeksen er det nok en gang tek-gigantene som leder an. Både Apple, Amazon, Facebook og Google-eier Alphabet stiger ved åpning. Alle fire legger frem kvartalstall torsdag kveld.

S&P 500 har så langt denne uken falt rundt 4,3 prosent, og skulle fallet bli på mer enn 4,78 prosent når uken er omme, vil det bli den verste børsuken for samleindeksen siden april. Ifølge CNBC er Dow Jones på vei mot den verste uken siden mars.

Vil bruke sterke tall for alt det er verdt

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank mener imidlertid at den nåværende børsuroen har lite å si for utfallet av neste ukes presidentvalg.

– En ting er at befolkningen i USA er polarisert, det er en stor del som er enten veldig tydelig på republikanernes side eller på demokratenes side, sier han og legger til:

– En annen ting er at det er en relativt liten del av befolkningen som har penger i aksjemarkedene, der de en prosent rikeste eier over halvparten av aksjeverdiene i privatpersoners eie, mens de «laveste» nitti prosent kun eier tolv prosent av aksjene.

Lie trekker frem at Trump i dag fikk nyheten som kan utjevne en eventuell negativ impuls fra velgerne fra børsutviklingen, nemlig den sterkeste vekstraten i amerikansk økonomi noensinne med 33 prosent annualisert bnp-vekst i tredje kvartal.

– Trump vil garantert gå ut på Twitter og valgkamppresentasjoner og si at det er den beste utviklingen for amerikansk økonomi noensinne. Det vil bli brukt for alt det er verdt. Det er veldig viktig for Trump å uttrykke at den amerikanske økonomien er på vei tilbake i full styrke, og han har lovt at 2021 vil bli et fantastisk år for økonomien.

USAs brutto nasjonalprodukt falt bratt i andre kvartal, og det er således ikke overraskende at det kommer et kraftig oppsving i tredje kvartal, målt på årlig basis. Amerikansk bnp er fortsatt lavere nå enn det var før koronakrisen.

Blå seier med rødt senat

– Det vi ser på som det mest positive utfallet for økonomien og finansmarkedene er hvis man får den såkalte «blå bølgen», at Biden vinner og at demokratene oppnår flertall i Senatet. Dette borger for en kraftig finanspolitisk stimulans, både relatert til korona og infrastrukturinvesteringer, på rundt 5000 milliarder dollar gjennom 2021, sier Lie.

Han påpeker at det minst gunstige utfallet vil bli en situasjon der Biden vinner valget, men at republikanerne beholder flertallet i senatet.

– Det vil forhindre en fullstendig gjennomføring av demokratenes økonomiske ambisjoner, og republikanerne vil gjøre alt de kan for å ødelegge for Biden, blant annet ved å fokusere på behovet for innstramminger i det offentlige budsjettunderskuddet og i statsgjelden.

Lie understreker at tiden fremover blir spennende:

– Jeg gruer meg til å se hvordan det vil gå. Jeg har lest om det i mange måneder og ser hvor ekstremt betent situasjonen er, for eksempel sier jo Trump at hvis han taper så er det fordi valget er rigget, og faren er en konstitusjonell krise der beslutningen kanskje ender opp i en høyesterett med fornyet konservativt flertall. Dette er dramatikk på høyt plan, det er det ingen tvil om.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.