De tre toneangivende børsindeksene på Wall Street steg markant i førhandelen på ukens siste handelsdag. Ved åpningstider steg Dow Jones rundt 0,56 prosent, S&P 500 var opp om lag 0,88 prosent, mens Nasdaq steg rundt 1,5 prosent. Ved stengetid fredag ser det slik ut:

  • Dow Jones endte ned 0,14 prosent.
  • S&P 500 er opp om lag 0,21 prosent.
  • Nasdaq er opp 1,43 prosent.

Det kommer etter et bredt og kraftig fall torsdag utløst av bekymringer om bremset økonomisk vekst. Dow Jones falt 2,41 prosent torsdag. S&P 500 falt 3,24 prosent, mens Nasdaq stengte med en nedgang på 4,08 prosent.

Denne uken har samleindeksen S&P 500 og teknologitunge Nasdaq falt seks prosent hver, mens Dow Jones har falt omtrent fem prosent. Den industritunge Dow Jones-indeksen falt torsdag ettermiddag under 30.000 poeng, som er det laveste nivået siden januar i fjor.

– Det er frykten for at sentralbankene vil ta i for hardt for å roe prisveksten som preger markedet, sa sjefstrateg Erik Bruce i Nordea til DN torsdag ettermiddag.

S&P 500 og Nasdaq er begge i bjørnemarkedsområdet, ned omtrent 24 prosent og 34 prosent fra rekordtoppen i henholdsvis januar og november. Dow-indeksen er rundt 19 prosent under rekordtoppen i januar.

Trippelheving

Onsdag kveld ble den triple rentehevingen fra USAs sentralbank, Federal Reserve, et faktum. Inntil starten på denne uken var det brede forventninger om kun en dobbel økning, før en Wall Street Journal-artikkel skapte store bølger med opplysninger om at Fed vurderte et kvart prosentpoeng på toppen av det.

Forventningene ble deretter justert opp til en trippel økning, altså 0,75 prosentpoeng. Sentralbanksjef Jerome Powell skuffet heller ikke, og leverte dermed den største enkelthevingen siden 1994.

Federal Reserve-leder Jerome Powell gjentok fredag sentralbankens forpliktelse til å få ned inflasjonen, og sa ​​at det er avgjørende for det globale finanssystemet, ifølge CNBC.

– Federal Reserves sterke forpliktelse til vårt prisstabilitetsmandat bidrar til den utbredte tilliten til dollaren som verdilager. For det formål er kollegene mine og jeg sterkt fokusert på å få tilbake inflasjonen til vårt toprosentmål, sa Powell fra talerstolen, for en Fed-sponset konferanse om den globale rollen til den amerikanske valutaen fredag.

Federal Reserve-leder Jerome Powell gjentok fredag sentralbankens forpliktelse til å få ned inflasjonen, og sa ​​at det er avgjørende for det globale finanssystemet.
Federal Reserve-leder Jerome Powell gjentok fredag sentralbankens forpliktelse til å få ned inflasjonen, og sa ​​at det er avgjørende for det globale finanssystemet. (Foto: Mark Makela/AFP/NTB Scanpix)

I Storbritannia satte Bank of England opp renten med 0,25 prosentpoeng torsdag ettermiddag, den femte økningen på rad. Den britiske styringsrenten er nå på 1,25 prosent.

I likhet med Fed er også den britiske sentralbanken klar på at renten må opp for å få bukt med den høye inflasjonen, som i Storbritannia i april var på ni prosent. Det er det høyeste nivået på 40 år, skriver CNBC. Det ventes en inflasjon i England på elleve prosent innen oktober.

Også i Sveits, som ikke har hatt rentehevinger siden 2007, kom sentralbanken med den første økningen på 15 år torsdag, da styringsrenten ble satt opp til minus 0,25 prosent, fra minus 0,75 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.