Dow Jones-indeksen, som viser verdien av aksjen til en rekke store selskaper børsnotert i USA, har fredag hentet tapet forårsaket av koronaepedmien.

Sist indeksen lå på dagens nivå, var da den satte rekord i februar like før pandemien brøt ut for alvor og stengte ned deler av samfunnet.

Indeksen er sist ut blant nøkkelindeksene til å overskride årets tap.

S&P 500 gjør det også spesielt godt – indeksen som gir uttrykk for markedsverdien til de 500 største selskapene i USA er i ferd å bikke størst vekst siden august 1986, melder CNBC.

Ved stengetid i USA så fordelingen slik ut:

  • Dow Jones opp 0,6 prosent til 28.492,27 poeng
  • S&P 500 opp 0,7 prosent til 3484,55 poeng
  • Nasdaq Composite opp 0,6 prosent til 11.625,34 poeng

Tror på fortsatt vekst

Erik Bruce og Joachim Bernhardsen i Nordea skriver at uken bærer preg av godt nytt på aksjemarkedet.

– Ikke uventet har nå Fed offentlig sagt at de styrer etter gjennomsnittlig inflasjon. Det betyr stimulerende pengepolitikk lenge slik at vi etter mange år med inflasjon under målet kan få noen år med inflasjon over målet, skriver de to.

Bruce og Bernhardsen påpeker at sammen med kostnadskutt i bedrifter vil det bidra til at inntjeningen tikker oppover.

– Samme med «løftet» om lave renter er det godt nytt for aksjemarkedet, mener de.

Nordea-økonomene påpeker at særlig én ting blir avgjørende fremover, nemlig utviklingen i selskapenes inntjening.

De påpeker at markedet er høyt priset etter mål som pris/inntjening (P/E), altså forholdet mellom markedsverdi, aksjekurs og resultat.

– Det kan derfor være sårbart for svakere inntjening. Vi tror imidlertid trenden fra andre kvartal, med sterkere inntjeningsvekst enn ventet, kan fortsette, skriver Bruce og Bernhardsen.

De underbygger dette med at markedet undervurderer kostnadskutt som er gjort under krisen, og som derfor vil gi en høyere profittmargin enn ventet når salgsvolumet svinger opp igjen.

– Det er imidlertid ikke til å komme fra at mye positivitet allerede er priset inn i markedet. Oppgangen i aksjer blir nok langt mer forsiktig enn den vi har bak oss, skriver de.

Ingen overraskelse at Dow Jones gjør det bra

Mandag i uken som gikk ble det annonsert at det kommer noen endringer i hvilke selskaper som inngår i Dow Jones-indeksen. Det ble da klart at ExxonMobil, et av verdens største selskaper, om kort tid blir kastet ut til fordel for tech-selskapet salesforce.com.

ExxonMobil-aksjen var fredag opp 2,72 prosent.

Endringen kom etter at Apple splittet sin aksje, og man ønsket å beholde balansen i tech-aksjer.

Fredag ser det imidlertid ut som også selskaper utenfor tech drar indeksen: Coca-Cola, Nike og Walmart er alle opp mellom ett til tre prosent.

En analytiker fra Charles Schwab uttaler til CNBC at det var «nesten uunngåelig» for Dow Jones å hviske ut årets tap.

– Nasdaq har vært positiv lenge og S&P har steget mer enn åtte prosent i år, påpeker analytikeren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Begynner du å gå i blomstrete kjole, hører ikke menn på deg
Slik knekker du finansbransjens kleskode for kvinner
02:52
Publisert: