De brede amerikanske børsindeksene steg kraftig tirsdag etter en turbulent mandag der Dow Jones-indeksen falt over to prosent. Det var den verste dagen på åtte måneder.

– Jeg tror det er virusspredningen som skaper frykt, men når kursene har falt er det mange som ser på på det som en kjøpsmulighet, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea.

Gårsdagens nedgang kom samtidig som antall smittede av koronaviruset har steget over de siste ukene. De siste syv dagene har USA daglig hatt rundt 26.000 nye smittede, noe som ifølge CNBC er mer enn en dobling fra en måned siden. Bekymringen har vært stor for at spredningen av delta-varianten av viruset kan utsette gjenåpningen av verdenssamfunnet.

Sjefstrategen mener derimot smittesituasjonen ikke lenger har like stor innvirkning på markedet.

– Markedet ser i stor grad gjennom eventuelle nye restriksjoner og nedstengninger. Som det har gjort siden vi fikk gode vaksinenyheter i fjor. Med lave renter er det heller ikke mange gode alternativer til aksjer, sier Bruce.

– Vekstutsiktene er bra selv om viruset skaper noe usikkerhet om hvor fort det vil gå, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea.
– Vekstutsiktene er bra selv om viruset skaper noe usikkerhet om hvor fort det vil gå, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Tirsdag ble store deler av fallet til Dow Jones-indeksen reversert. Etter å ha falt 725 poeng mandag, steg indeksen tirsdag om lag 550 poeng.

Slik så det ut for de ledende amerikanske børsindeksene ved stengetid tirsdag:

  • Industriindeksen Dow Jones, som består av 30 håndplukkede antatt viktige aksjer, steg 1,62 prosent.
  • Nasdaq Composite, som domineres av teknologiselskaper, steg 1,57 prosent.
  • Samleindeksen S&P 500, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA, steg 1,52 prosent.

Ser etter gunstige kjøpsmuligheter

Investeringsdirektør Mike Stritch i BMO Wealth Management mener også noe av grunnen til tirsdagens oppgang er investorer som ser etter investeringsmuligheter til gunstige priser.

– Folk kjøper seg inn, de har ikke lyst til å miste en mulighet til å få investert til litt lavere priser, sier Stritch til Wall Street Journal.

Mandag var det nettopp aksjer som vil dra nytte av en full gjenåpning som fikk gjennomgå på USA-børsen, men tirsdag endte derimot både de store flyselskapene og cruiseselskapene i pluss. Samtlige elleve sektorer på S&P 500 endte dagen i pluss.

– Vi glemmer av og til at når vi har hatt gode perioder med lav volatilitet, så føles små fall som mer enn det egentlig er, sier fondsforvalter Shaniel Ramjee i Pictet Asset Management til Wall Street Journal.

Også S&P-indeksen hadde en turbulent gårsdag der indeksen handlet under 50 dagers glidende gjennomsnitt. Det vil si gjennomsnittskursen for de siste 50 dagene og blir sett på som et teknisk signal av tradere. Ved stengetid mandag var kursen igjen over dette nivået, før indeksen gjennom tirsdagen klatret ytterligere.

Tiåringen snudde opp

Den amerikanske tiåringen, ofte omtalt som verdens viktigste rente, steg gjennom dagen og er tirsdag kveld igjen over 1,21 prosent. I går hadde renten sitt største fall siden mars til 1,18 prosent.

Oljeprisen snudde og i løpet av tirsdagskvelden. Etter at nordsjøoljen brent tidligere på dagen ble handlet for så lavt som 67,42 dollar fatet, har prisen steget med om lag to dollar til 69.58 dollar fatet.

Samtidig fortsatte kryptovalutaer å falle på tirsdag, ledet an av bitcoin som for første gang på en måned falt under 30.000 dollar. Tirsdag kveld har kryptovalutaen en nedgang på over tre prosent og handles klokken 22 norsk tid for om lag 29.800 dollar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.