De tre nøkkelindeksene på New York-børsen har svingt kraftig tirsdag, men endte til slutt ned alle sammen:

  • Industritunge Dow Jones, som består av 30 håndplukkede antatt viktige aksjer, falt 0,56 prosent.
  • Nasdaq Composite, som domineres av teknologiselskaper, falt 0,28 prosent.
  • Samleindeksen S&P 500, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA, falt 0,72 prosent.

Dette er den fjerde dagen på rad med fall i de amerikanske aksjemarkedene.

USAs president Joe Biden varslet tirsdag kveld at landet vil forby import av russisk olje og gass. Spotprisen på nordsjøoljen brent, som brukes som referansepris for oljehandel verden over, ligger nå like over 130 dollar fatet. Prisen har steget 30 prosent siden invasjonen.

Europa ikke med

USAs utenriksminister Anthony Blinken sa søndag at USA var i samtaler med europeiske partnere om å innføre en koordinert embargo på russisk olje. En sanksjon fra USA vil ifølge Bloomberg gjennomføres uavhengig av hva allierte i Europa foretar seg.

Tyskland har ingen planer om å stoppe importen av russisk olje, gass eller kull, sa landets finansminister Christian Lindner til Reuters mandag. Tyskland får rundt 50 prosent av gassen sin fra Russland, men også 50 prosent av kullet og en tredjedel av oljen. En stans i tilførselen ville drevet allerede skyhøye strøm- og bensinpriser til fantasinivåer – og potensielt utløst et behov for rasjonering.

Mandag kveld truet også Russlands visestatsminister med å stanse gasstilførselen gjennom rørledningen Nord Stream 1. Han la til at det ikke forelå konkrete planer om å gjøre det, men at Russland følte seg presset i den retningen som følge av sanksjonene landet er rammet av. Gassprisene er lite endret tirsdag, men ligger fortsatt på skyhøye nivåer.

Problem på problem

De fleste vestlige børser har fått en tung start på året som følge av galopperende inflasjon og varslede renteøkninger, og nå senest Ukraina-krigen. Den ledende S&P 500-indeksen har falt 12,5 prosent så langt i år. Fall på over ti prosent regnes som en korreksjon.

Et av de store spørsmålene nå er hvorvidt de skyhøye energiprisene kan føre til såkalt stagflasjon. Det er en betegnelse på en økonomisk tilstand der den økonomiske veksten faller, samtidig som inflasjonen stiger.

– Vi har sagt at det ikke er base case, men hvis oljeprisen stiger kjapt og videre til 150 dollar pluss er det helt klart et negativt fortegn for veksten. Men om det er resesjon, det er for tidlig å si. Da må du ha disse prisene over lengre perioder eller at den stiger enda mer, sa Storebrand-forvalter Olav Chen til DN mandag kveld.

Den tyske DAX-indeksen er ned nær 20 prosent så langt i år, og har dermed gått inn i et såkalt «bear market». Begrepet brukes om vedvarende fall i markedene, og tas i bruk når en indeks har falt mer enn 20 prosent fra toppen i løpet av en kortere periode.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.