De ledende amerikanske børsindeksene åpnet svakt opp, men endte svakt ned tirsdag.

Slik så det ut ved stengetid for de toneangivende indeksene:

  • Industritunge Dow Jones, som består av 30 håndplukkede antatt viktige aksjer, falt 0,24 prosent
  • Nasdaq-indeksen, som domineres av teknologiselskaper, falt 0,03 prosent
  • Samleindeksen S&P 500, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene i USA, falt 0,21 prosent

Gamestop bykset

Gamestop-aksjen steg 16,38 prosent tirsdag, og dermed er kursen på det høyeste nivået siden midten av mars i år.

Verden fikk for alvor opp øynene for aksjen til spillkjeden i januar i år, etter at et stort antall småinvestorer på nettstedet Reddits underforum Wallstreetbets gikk sammen om å kjøpe aksjen. Hensikten var å påføre hedgefond som hadde shortet aksjen, altså veddet på kursfall, store tap. Det var starten på måneder med store svingninger i det som skulle bli nærmest en kult-aksje for enkelte grupper.

Aksjen nådde et toppunkt på 483 dollar per aksje intradag 28 januar. Den høyeste sluttkursen er 347 dollar satt dagen før. Kort tid etter falt aksjen helt ned til 40 dollar igjen, men etter en rekke selskapsnyheter, deriblant at milliardæren Ryan Cohen skulle bli valgt som styreleder, steg aksjen opp til rundt 200 dollar igjen.

Siden har aksjen holdt seg mer eller mindre i samme terreng. Sluttkursen tirsdag var 210 dollar.

Siden Cohen kom inn i styret har det blitt gjort en rekke grep. En av grunnene til at Gamestop var dømt nedenom og hjem av analytikere og investorer, er at selskapet hadde en utdatert forretningsmodell. Selskapet har lenge holdt fast ved fysiske utsalgssteder, noe tidligere finansdirektør Jim Bell har fått skylden for. Kort tid etter at Cohen kom inn i selskapet gikk Bell av - og flere amerikanske medier skrev at det var Cohen som presset ham ut.

Selskapet har også dratt nytte av det mange vil kalle en unaturlig høy aksjekurs. I starten av april hentet selskapet over en halv milliard dollar i en emisjon, hvor pengene skulle brukes til å akselerere den digitale omstillingen, samt generelle selskapsformål.

Kryptobørs steg på kjøpsanbefaling

En annen aksje som utmerket seg tirsdag var kryptobørsen Coinbase, som gikk på børs i midten av april i år. Den steg 7,6 prosent etter en kjøpsanbefaling fra den amerikanske storbanken JPMorgan Chase.

Banken tror aksjen kan stige rundt 55 prosent fra dagens kurs, som i skrivende stund er 243 dollar. Det foreløpige toppunktet ble satt i første børsuke, med rundt 345 dollar per aksje.

Coinbase har per i dag en markedsverdi på rett i underkant av 64 milliarder dollar, tilsvarende rundt 530 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.