En gjeldsbombe på hele 9000 milliarder dollar tikker under overflaten til amerikanske selskaper, melder CNBC.com.

Den enorme selskapsgjelden kan bli en alvorlig trussel skulle rentene fortsette å stige og amerikansk økonomi svekke seg.

– Det er angst i i markedet. Den er ikke feilplassert i det hele tatt, sier kredittanalysesjef Michael Temple i Amundi Pioneer til CNBC.

Men, ekspertene og Wall Street mener at den umiddelbare faren er begrenset, i hvert fall de neste 12 til 18 månedene.

– Spørsmålet er om vi er der hvor denne bomben går av. Jeg tror ikke vi er der ennå. Men det kan ikke utelukkes at vi kommer der på et eller annet tidspunkt de neste 12 til 18 månedene i det rentene fortsetter å stige, sier analysesjefen.

Amerikanske selskaper har i kjølvannet av rekordlave renter doblet låneopptaket de siste ti årene, fra 4700 milliarder dollar i 2007, til 9100 milliarder dollar halvveis i 2018, ifølge CNBC, som viser til data fra Securities Industry and Financial Markets Association.

Utsiktene er imidlertid ikke bekymringsfulle skal man tro kredittvurderingsbyrået Fitch. Det anslår at andelen misligholdte obligasjonslån i 2019 vil være den laveste siden 2013, mens andelen misligholdte sikrede lån vil være det laveste siden 2011, ifølge CNBC.

En bekymring er imidlertid at selskaper som inntil nå har hatt høy kredittvurdering, såkalt industriobligasjoner/investment grade, skal bli nedgradert til høyrenteobligasjoner/junk.

Det mest fremstående eksempelet kan bli General Electric (GE), selv om selskapet hardnakket hevde det gjør alt i sin makt for å unngå at det skjer, ifølge CNBC.

Skulle det skje, kan det få store konsekvenser for høyrentemarkedet, der investorene vil kreve enda høyere avkastning for å ta på seg risiko, påpeker vise-kredittsjef George Rusnak i Wells Fargo Investment Institute.

– Det kan skape en likviditetsfelle. Man får en undervurdert risiko som blir en katalysator. Kjøperne av høyrenteobligasjonene i andre runde innser at de har mer risiko enn de trodde … og det blir på en måte en nedadgående spiral, sier Rusnak.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Black Friday-tilbudet som får de unge til å gå bananas med pengene
Samme uskyldige lek mange vil huske fra 70-tallet. Bare at nå er det milliardindustri.
01:06
Publisert: