Børsene i New York fortsatte å stige torsdag, etter gårsdagens rentebeskjed og økonomiske prognoser fra den sentralbanken Federal Reserve.

  • Den brede samleindeksen S&P 500 steg 1,2 prosent.
  • Teknologitunge Nasdaq steg 1 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones steg 1,5 prosent.

Den som så på fallet som en kjøpsmulighet ble nødt til å handle raskt:

– Det kan selvfølgelig komme flere nyheter, men situasjoner som den vi har sett med Evergrande pleier å være kortsiktig og gir ofte kjøpsmuligheter. Nå snudde det derimot så raskt at det ikke var like lett å kaste seg rundt, sier investeringsdirektør Leif-Rune Rein i Nordea Liv.

De tre nøkkelindeksene på Wall Street er nå i pluss for uken, og følger dermed etter utviklingen i Europa tidligere torsdag. Ved handelsslutt i det europeiske markedet var det bred oppgang både på Oslo Børs, Frankfurt-børsen og for Euronext 100-indeksen.

Avtagende Evergrande-frykt

Ukens store samtaleemne i finansmarkedene har utvilsomt vært det kinesiske eiendomsselskapet Evergrandes enorme gjeld. Selskapets pressede situasjon og sendte sjokkbølger gjennom verdens aksjemarkeder på starten av uken.

Oslo Børs hadde en av sine verste dager så langt i år på mandag, mens på Wall Street falt alle de tre toneangivende indeksene over 1,7 prosent.

Utover i uken har uroen imidlertid avtatt. Torsdag ble det klart at selskapet sannsynligvis ikke vil havne i mislighold på et obligasjonslån med forfall torsdag. Detaljene i avtalen er ikke kjent, men presset mot det gjeldsrammede selskapet har avtatt det siste døgnet.

Da handelen startet ved Hongkong-børsen torsdag morgen, steg Evergrande-aksjen 30 prosent i løpet av de første minuttene, og var på over tre Hongkong-dollar. Den avsluttet med en oppgang på 17,6 prosent.

– Hvor mye vil et «uhell» i Kina ha å si for inntjeningen til selskaper i Europa og USA?, spør investeringsdirektør Rein.

– Antageligvis veldig lite.

Leif-Rune Rein i Nordea Liv.
Leif-Rune Rein i Nordea Liv. (Foto: Mikaela Berg)

Rein mener det er sjeldent at selskapsnyheter drar med seg markedet ned på lengre sikt.

– Verden fikk en dyrekjøpt lærepenge med Lehman Brothers i 2008. Hvis myndighetene i Kina nå vil lære noen en lekse finnes det andre måter å gjøre det på, sier investeringsdirektøren, som tror det vil komme en statlig redningspakke dersom situasjonen forverres.

Lehman Brothers var en investeringsbank som gikk konkurs i 2008, hvis kollaps er ansett for å være selve startskuddet for finanskrisen samme og påfølgende år.

Varslet nedtrapping

Da USAs sentralbank Federal Reserve la frem rentebeskjed og ferske prognoser onsdag ble det som kjent også klart at nedtrappingen av støttekjøpene nærmer seg. Fed har kjøpt obligasjoner for over 100 milliarder dollar i markedet siden i fjor, et grep for å stabilisere markedet og opprettholde den øvrige økonomien.

Onsdag sa imidlertid sentralbanksjef Jerome Powell at nedtrappingen kan begynne allerede i november, med en antydet sluttdato i midten av neste år.

Investeringsdirektør Rein mener det er fornuftig.

– Da markedet trengte støtte i fjor var det viktig at Fed kom på banen. Nå har derimot økonomien vært i en gjeninnhentingsfase lenge, og da er det ingen grunn til at Fed skal fortsette med de store støttekjøpene.

Ifølge Rein går Nordea Liv inn i høstsesongen med en overvekt i aksjer. Han tror markedet skal videre opp.

– Gjeninnhentingen i økonomien, samt knallsterke tall fra selskapene i flere kvartaler gjør at vi fortsatt har troen.

Amerikanske CNBC skriver at risikoappetitten i markedet har økt de siste par dagene, og spesielt sett i lys av Feds oppdaterte prognoser for den amerikanske økonomien.

– Usikkerheten som bygget seg opp rundt utviklingen i økonomien ble adressert av Fed i går, og ga ro til markedet. I tillegg har andre risikofaktorer som bekymringene rundt boligmarkedet i Kina avtatt, sier seniorstrateg Charlie Ripley i Allianz Investment Management til CNBC. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.