Ved børsstengning klokken 22 norsk tid, var dette fasit på de tre toneangivende indeksene:

  • Den brede S&P 500-indeksen faller 0,4 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen faller 0,1 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq Composite faller 1,2 prosent.

Det har vært en tøff uke for minnebrikkeprodusenter i det amerikanske markedet, noe som også har preget teknologitunge Nasdaq.

Selskapet Micron er et eksempel, da det varslet om at inntektene kan falle mer enn det som tidligere ble ventet på grunn av «makroøkonomiske faktorer og begrensninger i forsyningskjeder». Aksjen falt tirsdag 3,74 prosent.

Et annet eksempel er Nvidia – som tirsdag falt ytterligere fire prosent etter en nedgang på seks prosent mandag. Årsaken skal være svakere inntektsguiding fra konsernet enn ventet.

Før Wall Street åpnet, kom cruiseselskapet Norwegian Cruise Line Holdings med nyheten om at passasjertallene – og kapasitetsutnyttelsen – fremdeles er lavere enn de var før pandemien – med den konsekvens at inntektene er mindre enn ventet.

Det har sendt aksjekursen til selskapet ned rundt 11,6 prosent.

Inflasjonstall onsdag

Oljeprisene økte tirsdag, som kan være en av årsakene til at flere energiselskaper steg på det amerikanske markedet. Et fat nordsjøolje brent, som er referanseprisen for oljehandelen verden over, handles for 97 dollar. Det er en økning på 1,3 prosent fra i mandag. Petroleumsselskapet Chevron steg eksempelvis 1,36 prosent.

Det amerikanske markedet retter nå øynene spent mot de nye inflasjonstallene som kommer onsdag. Tallene for kjerneinflasjonen i USA i juli er ventet å stige til 6,1 prosent i juli på årsbasis, fra 5,9 prosent foregående måned. Etter en nedgang i energipriser er samlet inflasjonen ventet å falle til 8,9 prosent, fra 9,1 prosent i juni, ifølge TDN Direkt.

Blandet avslutning på gårsdagens handelsdag

Mandag åpnet de toneangivende indeksene på Wall Street med oppgang, men mot slutten av handelsdagen var det mer blandet. De tre nøkkelindeksene så slik ut ved stengetid klokken 22.00 norsk tid mandag:

  • Den brede S&P 500-indeksen falt 0,12 prosent.
  • Den industritunge Dow Jones-indeksen steg 0,09 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq falt 0,10 prosent.

Helgens nyhet om at Senatet i USA godkjente Bidens klimareformpakke har økt interessen for klimainvesteringer. Den omfattende klima- og helsepakke ble vedtatt etter halvannet år med diskusjoner og kompromisser.

Pakken inneholder tiltak for 370 milliarder dollar til å redusere CO2-utslipp, blant annet incentiver for å kjøpe elektriske biler og gjøre bygninger mer energieffektive, og det er penger til å redusere utslipp fra kullkraftverk.

Fornybar energiselskapet First Solar steg 4,75 prosent, mens Tesla steg forsiktige 0,78 prosent.

Flere meme-aksjer var igjen attraktive på de amerikanske børsene. Dette er aksjer som hobbyinvestorer hausser opp på nett, gjerne gjennom store nettforum som Wall Street Bets (WBS) på Reddit, som leder til store økninger i handelsvolum og at aksjekursene ofte skyter i været.

De mest kjente av disse aksjene er muligens Gamestop og kinokjeden AMC, som steg kraftig i perioder under de første nedstengningene. Det startet først som et opprør mot Wall Street og shortere av aksjene, altså institusjoner eller investorer som hadde veddet på kursfall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.