Oslo Børs endte mandag med det største fallet en enkeltdag siden mars, og ved åpning mandag ettermiddag norsk tid så det slik ut på Wall Street:

  • Teknologiindeksen Nasdaq var ned 1,27 ved start.
  • Industritunge Dow Jones var ned 1,6 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen var ned 1,38.

Og de ledende indeksene fortsetter falle utover kvelden. Rundt klokken 20 ligger Dow Jones på 2,98 prosent, S&P 500 ned 2,34 prosent og Nasdaq ned 1,48 prosent.

Mye av fallet de siste ukene har vært drevet av fall i teknologiaksjene, som Facebook, Amazon, Apple, Google og Microsoft. Disse fortsetter å falle for fjerde uke på rad.

Nikola-aksjen er dagens taper og stupte 27 prosent fra start. Noen timer senere har den imidlertid hentet seg noe inn, men er fremdeles 20 prosent ned.

Grunnleggeren slutter

Nikola lager elektriske kjøretøy for transportbransjen, og har vært ned den siste uken etter at Hindenburg Research la frem en rapport som beskyldte selskapet for bedrageri.

Grunnleggeren Trevor Milton var raskt ute med å avfeie påstandene, og gikk i flere omganger ut på Twitter der han tok til motmæle mot anklagene.

Dagens kraftige nedgang kommer etter det ble offentliggjort at Milton går av som styreleder i selskapet. I førhandelen lå aksjen an til å falle med hele 30 prosent.

Nedgangen i Nikola-aksjen presset ned aksjen til hydrogenselskapet Nel, som har en partnerskapsavtale med selskapet. Aksjen endte ned 16,7 prosent på Oslo Børs mandag.

– Vi har jo vært i dialog med dem i forkant av denne nyheten. Mark Russell forblir CEO, og han understreker at strategien forblir uendret, og det samme gjør deres forpliktelser til oss forblir uendret, sier Nel-sjef Jon André Løkke til DN.

Flere banker ned etter avsløring

Aksjene i de store bankene JPMorgan, Deutsche bank og den britiske banken HSBC Holdings falt også ved børsstart, med henholdsvis 3,45 1,6 og 4,6 prosent, og fortsetter fallet utover mandgskvelden.

Dette etter det søndag kveld ble lekket flere dokumenter merket Fincen-files, som avslører mistenkelige transaksjoner behandlet av flere av bankene.

I førhandelen lå Deutsche Bank på sitt laveste nivå siden april med en nedgang på 8 prosent, mens HSBC var ned 6 prosent.

Fincen-satsingen ledes av den internasjonale journalistorganisasjonen ICIJ og den amerikanske nettavisen Buzzfeed. Ifølge Buzzfeed News og ICIJ mottok FinCEN mer enn to millioner SAR-rapporter i 2019. Mellom 2011 og 2017 skal Fincen ha mottatt mer enn 12 millioner SAR-rapporter.

Den vedvarende lave renten kan også ha bidratt til å presset aksjene ned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.