Investorene venter spent på den amerikanske sentralbankens (Fed) nye rentebeskjed neste uke. Et nervøst marked åpnet med nedgang mandag, og tre ledende amerikanske børsindeksene lå to timer før handelsdagens slutt an til fall på 1,5 til 2,1 prosent. Der ble de også liggende ut dagen, og endte til slutt:

  • Med fall på 1,79 prosent for S&P 500.
  • Dow Jones falt 1,40 prosent.
  • Nasdaq Composite falt 1,93 prosent.

Tesla-aksjen faller

Tesla-aksjen falt fem prosent ved børsåpning mandag ettermiddag, etter rykter om at selskapet kutter produksjonen i Shanghai-fabrikken. Selv om en representant for selskapet forsøkte å avvise ryktene til Reuters, falt aksjen 6,4 prosent.

Mandag ettermiddag, norsk tid, ble den amerikanske ISM-indeksen publisert, altså indeksen som måler de amerikanske innkjøpssjefenes forventninger, for sektorene utenom industrien.

De amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks (ISM) for tjenesteytende sektor var 56,5 prosent i november, sammenlignet med 54,4 prosent i foregående måned. På forhånd var det ventet en indeks på 53,3 prosent, ifølge Trading Economics.

Det høye november-tallet skaper mer uro for investorene, som nå frykter at Fed fortsetter med mer aggressive rentehevinger, skriver CNBC.

Den amerikanske industriordren i november endte også høyere enn ventet på månedsbasis i oktober, med en økning på 0,8 prosent, ifølge tall fra amerikanske statistikkmyndigheter. På forhånd var det ventet at industriordrene ville være opp 0,7 prosent, ifølge konsensusprognose fra Trading Economics.

Senere denne uken publiseres den månedlige undersøkelsen på konsumenttilliten, fra University of Michigan, for november. Konsumenttilliten gir en indikator på husholdningenes inflasjonsforventninger.

I Handelsbankens morgenrapport mandag skrev økonomene at det er inflasjonsforventningene blant husholdningene man skal se opp for.

– Det er særlig de langsiktige forventningene som vektlegges av Fed, og her så vi en ny oppgang sist. Det verste prispresset kan altså være bak oss, men det er samtidig utsikter til at inflasjonen vil holde seg godt over målet i lang tid fremover, skriver økonomene i Handelsbanken i morgenrapporten.

Venter på årets siste rentebestemmelse

Det er knappe ni dager igjen til sentralbanksjef Jerome Powell og Federal Reserve legger frem årets siste rentebeskjed, 14. desember.

Der er det ventet at sentralbanken senker takten et knepp, etter fire hevinger på rad på 0,75 prosentpoeng, og der den siste økningen kom i starten av november. Powell uttalte nemlig forrige uke at tidspunktet for en «moderering i rentesettingen» muligens er nært forestående.

Torsdag forrige uke viste pce-tall, Feds foretrukne mål på prisveksten, at inflasjonen i USA i oktober var på seks prosent. Men dagen før Feds neste rentebeslutning kommer nok et tall for den amerikanske inflasjonen.

I forkant av årets siste rentebeskjed fra Fed ligger styringsrenten i intervallet 3,75 til fire prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.