Tirsdag åpnet de amerikanske børsene for første gang denne uken, etter at amerikanerne feiret den amerikanske uavhengighetserklæringen mandag 4. juli.

Samtlige hovedindekser ved New York børsen falt markant fra åpning, men i løpet av handelsdagen snudde imidlertid stemningen ved den teknologitunge indeksen Nasdaq. Da handelen var over tirsdag så det slik ut ved de tre ledende indeksene:

  • Den brede S&P 500-indeksen steg 0,16 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones falt 0,42 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 1,75 prosent.

Fra inflasjon- og rentefrykt er det nå den overhengende frykten for resesjon som preger utviklingen i markedet.

En økonomisk indeks, som måler investorers i eurosonens tro på økonomisk utvikling, falt til det laveste nivået siden mai 2020, skriver nyhetsnettstedet CNBC. Den lave målingen tyder på at investorer nå tror at en resesjon er «uunngåelig».

En resesjon er ensbetydende med en kraftig økonomisk nedtur, som ofte måles ved tilbakegang i økonomien to kvartaler på rad.

Tiåringen faller

CNBC kan også melde at den amerikanske rentekurven inverterte på et tidspunkt tirsdag.

Det innebærer at renten på statsobligasjoner med en løpetid på ti år, også kalt tiåringen, faller under renten på de kortvarige statsobligasjonene. Dette fenomenet blir ofte tolket som et varsel om en kommende resesjon.

Tiåringen omtales gjerne som verdens viktigste rente fordi den er en referanse for renter og finansielle størrelser verden over. Når renten faller, samtidig som sentralbanken varsler kraftige rentehevinger, indikerer det en fallende tro på den økonomiske utviklingen i fremtiden.

Tiåringen falt videre tirsdag, og er nå på 2,84 prosent. Siden midten av juni har tiåringen falt fra 3,48 prosent.

Nedgangen i rentene har på den andre siden muligens ført til oppturen på Nasdaq, som preges av en stor andel vekstselskaper, ifølge CNBC. Flere tungvektere på indeksen bidro til oppgangen tirsdag. Blant annet Tesla, Netflix og Apple som steg henholdsvis 2,55 prosent, 3,3 prosent og 1,89 prosent tirsdag.

Aksjen til bilprodusenten Ford falt nesten to prosent i løpet av handelsdagen etter at selskapet rapporterte om økningen i antall salg ikke kom like fort som forventet. Da handelsdagen var over var Ford-aksjen ned 0,97 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.