Etter en turbulent start på uken i for børsene i Asia og Europa, snudde det i USA og alle de toneangivende amerikanske indeksene endte opp mandag.

Gårsdagens største markedsnyhet var uten tvil at styret i Twitter godtok oppkjøpsbudet fra Elon Musk. Dermed kjøper Tesla-gründeren en av verdens største sosiale plattformer for rundt 400 milliarder kroner.

Tesla er blant aksjene som falt kraftigst, mer enn ti prosent.

– Det er nok en kombinasjon av at markedet tror Musk vil bruke noen av pengene fra Tesla til å finansiere oppkjøpet av Twitter, og at Musk fremover skal bruke mye tid på å forbedre Twitter og dermed bli mindre fokusert på Tesla, sier Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea Fondene.

Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea.
Robert Næss, investeringsdirektør i Nordea. (Foto: Eivind Senneset)

De amerikanske børsene steg mandag, i motsetning til de aller fleste markedene i Asia og Europa.

– Derfor kan det nok være at mange nå så en salgsmulighet, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.

Tirsdag åpnet de viktigste indeksene på Wall Street med fall, og utover kvelden bare tiltok nedgangen. Slik sluttet det ved stengetid klokken 22:

  • Den brede S&P 500-indeksen falt 2,81 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones var ned 2,38 prosent.
  • Teknologitunge Nasdaq endte ned 3,95 prosent.

Dermed er gårsdagens oppgang, og vel så det, for Nasdaq forduftet. Blant annet falt nettopp Elon Musks Tesla over 12 prosent. Microsoft og Alphabet, som kommer med resultater tirsdag kveld, falt henholdsvis 3,7 og 3,6 prosent.

Mandag kveld ble det klart at Tesla-sjef Elon Musk får kjøpe Twitter for 400 milliarder kroner. Tirsdag falt Tesla-aksjen tungt. – Markedet tror Musk vil bruke noen av pengene fra Tesla til å finansiere oppkjøpet av Twitter, sier investeringsdirektør Robert Næss.
Mandag kveld ble det klart at Tesla-sjef Elon Musk får kjøpe Twitter for 400 milliarder kroner. Tirsdag falt Tesla-aksjen tungt. – Markedet tror Musk vil bruke noen av pengene fra Tesla til å finansiere oppkjøpet av Twitter, sier investeringsdirektør Robert Næss. (Foto: Michele Tanussi/NTB)

Årets viktigste uke

Næss i Nordea sier vi nå er inne i den viktigste uken i rapporteringssesongen i USA, med flest resultater fra første kvartal. Selv om neste uke også er viktig, vil vi etter denne uken vise hovedtendensen.

I så måte startet tirsdagen dårlig med konglomeratet General Electric (GE), som la resultater før de amerikanske børsene åpnet. Resultatene i seg selv var gode, med aksjekursen stuper over 12 prosent fordi selskapet melder om stor usikkerhet fremover.

Teknologigigantene Alphabet og Microsoft kommer med resultater etter at de amerikanske børsene stenger, sent tirsdag kveld.

– Første kvartal var bra, men dette er historie. Fremover er det lett å se for seg at det kommer litt mer skuffelse, sier Næss.

Harper i DNB trekker frem frykt i markedet for at den amerikanske sentralbanken strammer inn for hardt, og at Fed-sjef Jerome Powell for første gang på 22 år hever rentene med 0,5 prosentpoeng alt på rentemøtet i begynnelsen av mai. Vanligvis regulerer Fed rentene opp og ned med 0,25 prosentpoeng om gangen.

I tillegg forverrer Kinas «zero covid-politikk» den allerede trøblete situasjonen med brutte forsyningslinjer, noe som presser prisene opp og øker inflasjonen. Kinas største by og viktigste havn Shanghai er nå under nærmest fullstendig lockdown.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets.
Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets. (Foto: Johannes)

– Det er frykt for marginpress, blant annet på grunn av høyere råvarepriser og større lønnsutgifter. Med lavere inntjening og høyere renter er det ikke rart at markedet sliter litt, sier Harper i DNB Markets.

Netflix la forrige uke frem en skuffende kvartalspresentasjon som viste at strømmetjenesten hadde mistet 200.000 abonnenter i første kvartal. Det var første gang på ti år at Netflix mistet abonnenter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.