Etter oppgang de foregående to dagene, startet fredagen bra og stemningen steg gjennom hele dagen og inn i helgen. Alle de ledende børsindeksene endte solid opp, og teknologibørsen Nasdaq steg aller mest.

  • Den brede S&P 500-indeksen endte opp 2,47 prosent.
  • Industritunge Dow Jones var opp 1,77 prosent.
  • Teknologibørsen Nasdaq steg med 3,33 prosent.

Det betyr at mye av tapene fra tidligere denne måneden nå er dekket inn, og mai måned nå er i pluss for S&P 500 og Dow Jones, mens Nasdaq fortsatt er et par prosent i minus.

Nasdaq og S&P 500 har falt i syv uker på rad frem til nå, mens Dow har falt i åtte uker. Denne uken er den beste uken siden november 2020 for S&P 500 og Dow, ifølge CNBC.

Blant teknologiselskapene steg Elon Musk elbil- og batteriselskap Tesla over syv prosent, mens Apple og Google-eier Alphabet begge endte opp over tre prosent.

Børsene i USA tar nå pause i tre dager, mandag er memorial day som en en nasjonal fridag.

Oljeprisen steg også og nordsjøolje luktet på 120 dollar fatet, men endte på 119,35 dollar, det høyeste på over to måneder.

Fed-referat

Onsdag kom referatet fra forrige rentemøte i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed). Der kom det frem at sentralbanken er klar til å fortsette med flere renteøkninger på 50 basispoeng av gangen.

I tillegg sa rentekomiteen at pengepolitikken kan måtte gå forbi «nøytral» inn i «restriktivt» terreng, for å bremse den økonomiske aktiviteten. Referatet gir inntrykk av at rentekomiteen har tro på at de kan få ned inflasjonen, samtidig som de kan ta hensyn til behovet for finansiell stabilitet.

Dermed var det ingen store overraskelser fra Fed i denne omgang, og markedet ser ut til å ha tatt informasjonen med fatning.

Onsdag holdt traderne på Wall Street ett minutts stillhet før handelen åpnet etter at 19 barn og to lærere ble drept i en masseskyting på en barneskole i Texas tirsdag. I etterkant av hendelsen har debatten om USAs liberale våpenlover igjen blusset opp.
Onsdag holdt traderne på Wall Street ett minutts stillhet før handelen åpnet etter at 19 barn og to lærere ble drept i en masseskyting på en barneskole i Texas tirsdag. I etterkant av hendelsen har debatten om USAs liberale våpenlover igjen blusset opp. (Foto: Courtney Crow/New York Stock Exchange via AP/NTB)

Inflasjon som ventet

Kjerne-pce i USA, som er et inflasjonsmål, kom på 4,9 prosent i april. Det er ned fra 5,2 prosent i mars og kan indikere at presset er i ferd med å avta, skriver CNBC.

Kjerne-pce er den amerikanske sentralbankens foretrukne inflasjonsmål.

Nivået i april var som ventet, men fremdeles er det et godt stykke unna målet om to prosent over tid.

På månedsbasis var kjerne-pce opp 0,3 prosent, mot en ventet oppgang på 0,3 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.