Fredag endte med et kraftig fall for de toneangivende indeksene på Wall Street, og industriindeksen Dow Jones hadde sin verste dag siden 2020.

Over helgen og i løpet av mandag tiltok markedsuroen både i Asia og Europa. Shanghai-børsen falt hele fem prosent i løpet av handelsdagen, og Oslo Børs ble dratt ned av en fallende oljepris. Mandag endte hovedindeksen på Oslo Børs ned 2,99 prosent.

De ledende amerikanske indeksene fulgte etter og falt fra start, men utover handelsdagen snudde de alle tre til oppgang.

Ved stengetid i New York så det slik ut:

  • Den brede S&P 500-indeksen steg 0,6 prosent.
  • Industritunge Dow Jones steg 0,7 prosent.
  • Teknologiindeksen Nasdaq steg 1,29 prosent.

I USA er det galopperende inflasjon og påfølgende rentehevinger som i stor grad har bidratt til markedsuro. I USA var inflasjonen, altså prisveksten på varer og tjenester, 8,5 prosent i mars – det høyeste nivået på over 40 år. Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) har den siste tiden varslet raske og kraftige rentehevinger for å dempe inflasjonen.

Rentehevinger er et effektivt grep for å få bukt med prisveksten, men det kan samtidig kvele investeringslyst og bremse økonomien.

Musk får kjøpe Twitter

Mandag kveld norsk tid ble det kjent at Tesla-gründer Elon Musk får kjøpe Twitter. Han betaler 44 milliarder dollar, tilsvarende 400 milliarder kroner, og tar selskapet av børs.

Rundt klokken 20.45 suspenderte New York-børsen all handel med Twitter-aksjen, og bare noen minutter senere kom bekreftelsen på at Musk kjøper selskapet.

Musk kjøpte seg tidligere i vår inn i Twitter, og ble største aksjonær med litt over ni prosent av aksjene i selskapet. Twitter forsøkte i utgangspunktet å få Musk inn i styret mot at han forpliktet seg til ikke å eie mer enn 15 prosent av aksjene. Dette gikk Musk først med på, men etter en rekke kritiske tweets snudde han tvert om. I stedet forsøkte Musk nå å sikre seg fullt eierskap i Twitter, for å ta selskapet av børs og gjennomføre en rekke endringer på tjenesten.

Twitter-aksjen steg nær seks prosent mandag.

Tek-resultater

Senere denne uken legger flere av teknologigigantene i USA frem kvartalsresultater.

Tirsdag kveld legger både Microsoft og Alphabet frem tall, før Meta legger frem tall onsdag kveld. Torsdag er det Apple, Twitter og Amazons tur.

Det er knyttet spenning til tek-selskapenes resultater, etter at flere av dem har opplevd kraftig vekst under pandemien, som videre har løftet aksjekursene til skyhøye nivåer.

I forrige uke la strømmegiganten Netflix frem skuffende resultater for første kvartal. Tallene viste at Netflix så langt i år har mistet 200.000 abonnenter. I lys av blant annet krigen i Ukraina, anslår selskapet at det vil miste to millioner abonnenter innen utgangen av juni i år.

Netflix-aksjen stupte etter at selskapet la frem tall. Aksjen har falt rundt 40 prosent den siste uken.

Flere forvaltere har pekt på at aksjene som var pandemiens vinnere nå risikerer å bli taperne, dersom de skuffer markedet.

– Det er vanskelig for vekstselskaper som skuffer. Da får man bank, og det så vi i går. Når rentene stiger som de har gjort vil høymultippelselskaper falle. Er kvartalsrapportene eller oppdateringene skuffende, blir det brutalt, sa investor og forvalter Jan Petter Sissener til DN i forrige uke. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.