På en ellers god børsdag, stupte aksjekursen til de to mediekonsernene Discovery og Viacom på uforklarlig vis med over 27 prosent fredag kveld.

Lørdag kunne Bloomberg fortelle at investeringsbanken Goldman Sachs hadde solgt unna aksjer for rundt 10,5 milliarder dollar, tilsvarende 90 milliarder kroner, i en såkalt blokkhandel før markedet åpnet.

Senere kunne samme avis melde at også storbanken Morgan Stanley hadde solgt aksjer for rundt 13 milliarder dollar, eller 112 milliarder norske kroner.

En blokkhandel er salg av et stort antall aksjer utenfor det åpne markedet. Bankene hadde solgt unna store mengder aksjer i Discovery, Viacom, og blant annet de kinesiske selskapene Baidu og Tencent, men det sto ingenting om hvem de solgte aksjene på vegne av.

Ville tilfredsstille gud

Søndag melder flere amerikanske medier at bakgrunnen for massesalget er at hedgefondet Archegos ble tvunget til å likvidere flere av posisjonene sine i markedet. Fondet er ledet av Bill Hwang, en såkalt «tiger cub» eller «tigerunge» på grunn av bakgrunnen fra det myteomspunne hedgefondet Tiger Management.

En annen «tiger cub» er for øvrig den norske hedgefondforvalteren Ole Andreas Halvorsen, som også går under tilnavnet «Tigergutt».

Aksjene skal ha blitt solgt med stor rabatt, og ført til at selskapene som var involvert fikk barbert markedsverdien med 33 milliarder dollar, tilsvarende 284 milliarder norske kroner.

Hedgefondets nettside er utilgjengelig og ingen fra selskapet har svart på amerikanske medier henvendelser. Archegos er et gammelt gresk ord og betyr «prins» eller noen som tar lederskap, og blir ofte brukt i forbindelse med Jesus.

Hwangs kristne tro er et viktig grunnlag for investeringsfilosofien sin og ifølge et intervju fra 2018 er han opptatt av å stille spørsmålet: «Hvor kan jeg investere for å tilfredsstille vår gud?”.

Stor usikkerhet blant investorer

Spesielt kristelig var derimot ikke Hwangs innsidehandel i kinesiske bankaksjer på slutten av 2000-tallet. I 2012 ble han dømt av det amerikanske Finanstilsynet Sec til å betale 44 millioner dollar etter at innsidehandelen ble avslørt.

Ifølge Financial Times styrer fondet sine egne penger og har ikke investorer som står på utsiden. Likevel har massesalget ført til store tap for andre investorer i selskapene som er rammet.

Nå hersker det stor usikkerhet blant investorer om Archegos’ posisjoner er lukket, eller om salget bare vil fortsette i kommende uke og føre til enda større tap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.