En time før handelsstart kom den amerikanske arbeidsmarkedsrapporten, ofte omtalt som «månedens viktigste tall». Den viste at det ble skapt 210.000 nye jobber i USA i november, mens det på forhånd var ventet 550.000 nye jobber.

Arbeidsledighetsraten falt på sin side mer enn ventet, og var på 4,2 prosent i slutten av november.

De tre nøkkelindeksene på Wall Street steg fra start fredag, men etter kun 20 minutters handel snudde det brått og enkelte indekser falt kraftig:

  • Teknologiindeksen Nasdaq endte dagen ned 1,92 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen endte dagen ned 0,85 prosent.
  • Industriindeksen Dow Jones endte dagen ned 0,17 prosent.

Vix-indeksen, ofte referert til som fryktindeksen, steg fredag over åtte prosent og ble ved stengetid handlet til nivåer rundt 30 poeng. Indeksen har den siste uken steget kraftig etter økt frykt for nye virusvarianter.

Turbulensen i markedet smittet også over i rentemarkedet. Renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid, ofte referert til som «verdens viktigste rente», falt også markant med over fem prosent i det investorene søkte «trygge havner».

Renten ble ved stengetid omsatt til 1,37 prosent.

Ellevte strake måned med jobbvekst

Selv om arbeidsmarkedstallene skuffet stort fredag, ble november den ellevte måneden på rad med sterk sysselsettingsvekst i USA. På kun ett år er det blitt skapt mer enn seks millioner «nye» jobber i verdens største økonomi.

Tallet blekner imidlertid sammenlignet med fallet i april 2020 da sysselsettingen falt med mer enn 20 millioner jobber i det som var historiens verste jobbtall.

Ifølge seniorøkonom i DNB Markets Knut Magnussen har den amerikanske sysselsettingsveksten vært sterk gjennom høsten som følge av gjenåpningseffekter.

– Det har kommet mest jobber tilbake på servering og overnatting, men det er fortsatt sånn at vi ikke er tilbake der vi var før pandemien. Det trengs enda flere jobber fremover, sier han.

Musk med storsalg

Tidligere denne fredagen skrev DN at Tesla-sjef Elon Musk fortsetter å selge Tesla-aksjer. Torsdag solgte han enda en post – denne gangen for over én milliard dollar, tilsvarende over 9,2 milliarder kroner.

Til sammen har han solgt Tesla-aksjer for 90 milliarder kroner.

Tesla-aksjen faller kraftig på nyheten om storsalget, og er ned over seks prosent på Wall Street fredag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.