Høyere amerikanske renter, og frykt for en raskere renteoppgang enn USAs sentralbank har lagt opp til, har så langt ikke slått ut i forventningene til selskapenes inntjening i årene fremover.

Forrige uke hoppet renten på amerikanske tiårige statsobligasjoner, kanskje verdens tettest fulgte rente, til 3,2 prosent. Det er det høyeste nivået siden 2011.

– Uvanlig lav

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management er ikke overrasket.

– Jeg er mer overrasket over at det ikke har skjedd for lenge siden. Forskjellen mellom korte og lange renter har vært uvanlig lav, og nå begynner vi å få en mer normal «spread», sier Næss til DN.

Sentralbanken i USA har satt opp renten syv ganger siden bunnen. Banken planlegger å sette den opp seks ganger til de neste årene, fra dagens intervall mellom 1,75 og 2,0 prosent til 3,4 prosent i 2020.

Amerikanske selskaper har imidlertid aldri vært mer verdt og inntjeningsforventningene blant analytikerne er skyhøye. Det positive klimaet har gitt seg utslag i børsrekorder på begge sider av Atlanteren.

Bremser veksten

Heller ikke frykten for en lengre handelskrig mellom USA og Kina later til å feste seg.

Tirsdag senket imidlertid Det internasjonale pengefondet (IMF) forventningene til veksten i verdensøkonomien til 3,7 prosent i 2018 og 2019, ned fra en prognose i juli på 3,9 prosent for begge. Det er første gang på to år at vekstutsiktene nedjusteres.

Porteføljeforvalter Knut Gezelius i Skagen Global åpner for at den underliggende veksten i USA er sterkere enn markedet priser inn.

– Det er et interessant scenario der renten går opp, men bare gradvis for ikke å bremse veksten. Sannsynligvis er det positivt for markedet. En resesjon kan ligge mye lenger frem enn mange tror, sier Gezelius til DN.

Reduserte vekstutsikter kombinert med høyere rentekostnader skulle isolert sett tilsi svakere etterspørsel i verdensøkonomien, lavere inntjening og økte kostnader for selskapene. Det er imidlertid lite spor av dette i analytikernes forventninger.

– I estimatene er det ingen bekymringer, sier Næss.

– Underlig

Tvert imot forventes lavere finansielle kostnader for USAs 500 største børsnoterte selskaper i de to neste årene, sammenlignet med de to foregående (se grafikk). Det til tross for at både de korte og lange rentene allerede ligger høyere enn i 2016 og 2017, og ventes å stige.

– Det er litt underlig, men analytikerne venter ikke høyere renter for bedriftene, om man ser på komponent for komponent, sier investeringsdirektøren.

En rasjonell forklaring kan være at det forutsettes at hovedvekten av selskapene har bundet renten over fem år og mer, og det dermed vil ta tid for renteøkninger å fanges opp. En annen, og mer sannsynlig forklaring, kan være mer illevarslende:

– Det kan også være at analytikerne er blitt vant til at rentekostnadene er såpass lave at det ikke er på radaren, sier Næss.

Se rente ved å bevege musepeker over kolonnene. 2018: gjennomsnitt av yielden hittil i år

Spår resultatvekst

Denne uken sparkes resultatsesongen i gang i USA, med blant andre storbankene JP Morgan, Citigroup og Wells Fargo fredag.

I alt legger 14 selskaper i S&P 500 frem tall før helgen, så 58 selskaper neste uke, før det topper seg med 174 selskaper uken deretter.

Nordea-direktøren mener tredje kvartal ser svært sterkt ut i forhold til andre kvartal.

Gezelius i Skagenfondene reiser selv over til USA i neste uke for å være tett på begivenhetene.

– Vi kommer spesielt til å studere hvordan de varslede kostnadsøkningene slår ut på bunnlinjen, etterspørselen utenfor USA og styrken blant amerikanske konsumenter, sier forvalteren.

Målt mot samme periode i fjor, ventes en resultatforbedring på 27 prosent i snitt, ifølge analytikernes estimater.

Knut Gezelius forvalter Skagen Global. Her avbildet i forbindelse med fondets 20 års jubileum i 2017, flankert av de tidligere Skagen-forvalterne Kristoffer Stensrud (t.v.) og Kristian Falnes. Til høyre, kommunikasjonsansvarlig Trygve Meyer.
Knut Gezelius forvalter Skagen Global. Her avbildet i forbindelse med fondets 20 års jubileum i 2017, flankert av de tidligere Skagen-forvalterne Kristoffer Stensrud (t.v.) og Kristian Falnes. Til høyre, kommunikasjonsansvarlig Trygve Meyer. (Foto: Marie von Krogh)

– Fraværende

Det er heller ikke kommet negative selskapsspesifikke nyheter den seneste tiden, hvilket bidrar til å opprettholde forventningene, påpeker Næss.

– Dette er en periode der man normalt skulle hatt resultatvarsler, noe som har vært fraværende. Estimatene er ned 0,1 prosent, dempet av energiaksjer som er opp 0,6 prosent, men det ser egentlig veldig solid ut, sier han.

Næss tror man innen neste uke vil begynne å få et godt grep på hvordan rapporteringssesongen kommer til å være, ettersom utviklingen og de ulike selskapene ligner hverandre litt.

Han forventer ikke at analytikerne oppjusterer forventningene til selskapenes rentekostnader med det første.

– Det kan komme når analytikerne finjusterer 2019-estimatene. Det vil trolig skje mot slutten av året, sier investeringsdirektøren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Området har vært ingenmannsland siden 1986
Nå satses det for fullt. - Vi tror denne dagen vil åpne en ny epoke.
01:16
Publisert: