Biltransportrederiet Wallenius Wilhelmsen stiger kraftig på positiv Oslo Børs onsdag, der både ferske resultater og selskapets investordag bidrar.

Wallenius Wilhelmsen melder onsdag om et driftsresultat på 65 millioner dollar i tredje kvartal 2018, mot 105 millioner samme periode året før.

Dette var bedre enn fryktet, ifølge Pareto Securities, og viser spesielt til at kostnadspresset i Ocean-segmentet har stanset opp, ifølge en oppdatering.

«Bedre kontroll»

Analytiker Marius Furuly i Carnegie mener dagens kursreaksjon er berettiget, og ser reaksjonen som en konsekvens av at investorer har vært forsiktige inn mot rapporten.

– Vi får i dag litt bedre resultater enn ventet, og en bedre netto fraktmargin, så jeg tror de har litt bedre kontroll enn det man kanskje fryktet, sier han til TDN Direkt.

I dagens rapport opplyser Wallenius Wilhelmsen at de har startet et forbedringsprogram med mål om bedring av bunnlinjen på 100 millioner dollar de kommende to årene, og Furuly tror dette gjør investorer mer komfortable med forventningene som ligger til grunn de to neste årene.

Analytiker Marius Furuly i Carnegie.
Analytiker Marius Furuly i Carnegie.

«Mer komfortabel»

Den seneste tiden har flere bilprodusenter varslet svakere resultater enn ventet, og blant annet har Sør-Koreas bileksport i tredje kvartal falt 13,6 prosent til 550.000 enheter sammenlignet med samme periode året før.

Under dagens kapitalmarkedsdag snakket ledelsen i Wallenius Wilhelmsen om at det er litt større usikkerhet knyttet til bilfrakt fremover.

Furuly sier bilvolumene er usikre i det korte bildet, men at det på mellomlang sikt ser ut til å bli en stabil utvikling.

– Men jeg blir litt mer komfortabel da de tar ned flåten i perioder der ting er litt mer usikkert, sier han.

Når det kommer til hvordan selskapet vil håndtere bunkers etter de nye miljøkravene til næringen, IMO 2020, sier analytikeren at det nå ser ut som rederiet har god kontroll på hvordan og hva som må gjøres.

– Wallenius Wilhelmsen tar nye reguleringer på alvor og ser ut til å ha suksess med å opplære kundene og implementere nødvendige drivstoff-klausuler i dagens kontrakter. Jeg er mindre bekymret nå for Wallenius Wilhelmsen vil kunne miste volumer til konkurrenter som ikke gjør hjemmeleksen sin i forbindelse med IMO 2020, sier han til TDN Direkt.

Konsernsjef Craig Jasienski i Wallenius Wilhelmsen.
Konsernsjef Craig Jasienski i Wallenius Wilhelmsen. (Foto: Wallenius Wilhelmsen)

Pressede rater

Under dagens kapitalmarkedsdag sa Wallenius Wilhelmsens konsernsjef Craig Jasienski at tilbud/etterspørselsbalansen nå er forbi bunnen. Dette synet deler Furuly.

– Det vil selvsagt ta noe tid før en bedre markedsbalanse i bilfrakt vil reflekteres i inntjeningen til Wallenius Wilhelmsen. Jeg tror det var her konsensus lå feil for et halvt år siden, men nå har forventningene til selskapet kommet ned en god del og begynner nå å ta høyde for en saktere, men positiv forbedring i årene som kommer, sier analytikeren.

I dagens kvartalsrapport opplyser selskapet at ratene forblir under press, men at utfallet av kontraktsfornyelsene som er gjort så langt i 2018 gjør at rederiet venter en positiv påvirkning på 2019-resultatene.

Bivirkninger

Wilhelmsen-sjefen sier til TDN Direkt at det er noe gap mellom hva de kan tilby og hva kundene etterspør.

– Markedet forblir veldig konkurransepreget. Men vi har sett at der vi har klart å fornye kontrakter, og også skaffet nye, har vi klart å oppnå bedre rater enn markedsratene, sier han.

Jasienski uttalte under selskapets kapitalmarkedsdag onsdag at handelsbarrierene som er på plass i markedet så langt har vært positivt for rederiet.

– Det er en sannsynlighet for at handelsbarrierene har presset volumer inn i USA, som er positivt for oss, sier Jasienski.

Walwil-aksjen stiger 11,1 prosent til 33 kroner og er omsatt for 41 millioner kroner så langt onsdag. Aksjen er imidlertid ned nær 45 prosent hittil i år.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,66 prosent til 896,84 poeng, omsatt for 2,3 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.