Koronaviruset har skyllet bort nesten 50 milliarder dollar fra Warren Buffetts selskap Berkshire Hathaway i første kvartal, ifølge kvartalsrapporten som ble lagt frem lørdag ettermiddag norsk tid. Investorlegendens selskap hadde høyere driftsinntekter, men har hatt massive tap på de finansielle investeringene.

Samtidig fortsetter selskapets kontantbeholdning å vokse – og er nå på hele 137 milliarder dollar.

I år var generalforsamlingen i Berkshire Hathaway digital, grunnet korona. Det var knyttet stor spenning til om firmaet hadde funnet noen attraktive investeringer å bruke kontantbeholdningen på nå, og om Buffett vil snakke om dette under selskapets generalforsamling lørdag. Hittil under koronakrisen har det nemlig vært relativt stille fra ham.

– Warren Buffetts stillhet har vært øredøvende de siste to urolige månedene, skriver Julian Emanuel, sjefstrateg i investeringsbanken BTIG, i et notat som Marketwatch gjengir.

– Kontanter gir ikke avkastning akkurat nå, så det er behov for å plassere noe av kapitalen, sier Greg Womack, leder i Berkshire-aksjonær Womack Investment Advisers, til CNBC.

Men den gang ei. Til tross for den astronomiske kontantbeholdningen og en historikk med gode kjøp i nedgangstider har investoren gjort lite annet enn å selge seg ned.

– Vi har ikke gjort noe, fordi vi ser ingenting som er attraktivt å gjøre, sa Buffett under den digitale generalforsamlingen, ifølge CNBC.

Ifølge Buffett selv skyldes det et fravær av gode muligheter:

– Vi er villige til å gjøre noe stort. Jeg mener, du kunne kommet til meg på mandag med noe som involverte 30 eller 40 eller 50 milliarder dollar, og om vi virkelig likte det vi så, så ville vi gjort det, sa Buffet.

Dumpet flyaksjer for flere milliarder

En avsløring fra den digitale generalforsamlingen må ha fått mange investorer, også her hjemme, til å spisse ører. Berkshire Hathaway har nemlig dumpet samtlige flyaksjer.

– Verden har endret seg for flyselskapene. Jeg vet ikke hvordan den har endret seg og jeg håper den korrigerer seg på en noenlunde rask måte, forklarte Buffett.

Firmaet hadde litt over fire milliarder dollar i amerikanske flyaksjer – 41 milliarder kroner – ifølge CNBC.

– Jeg tror det er visse industrier, uheldigvis flybransjen blant andre, som virkelig er rammet av nedstengningen som skyldes krefter langt hinsides vår kontroll, uttalte Buffett.

Buffett skal ha solgt absolutt alle flyaksjer, og understreket lørdag at det er slik Berkshire Hathaway opererer: Hvis omstendighetene tilsier det kvitter de seg gjerne med absolutt alt av aksjer i et selskap eller innen en bransje.

Buffett hadde posisjoner i selskapene United, American, Southwest og Delta Airlines, som alle har falt mellom 45 og 70 prosent på børsen i USA.

Bryter mønster fra finanskrisen

Selskapets generalforsamling er tradisjonelt en årlig massemønstring for finansinteresserte. Titusener av aksjonærer og fans flokker hvert år til den legendariske investorens hjemby Omaha for å overvære arrangementet som kalles «Woodstock for kapitalister».

I år er den store «festivalen» i Omaha avlyst på grunn av koronautbruddet og generalforsamlingen ble avholdt digitalt lørdag kveld norsk tid.

Buffett og hans nestkommanderende Charlie Munger (96) er kjent for å slå til når gode kjøpsmuligheter byr seg. «Orakelet fra Omaha» kjøpte aksjer i blant annet General Electric og Goldman Sachs for flere titall milliarder dollar under finanskrisen. Berkshire har ikke gjort noe lignende under koronakrisen.

– Jeg vil si vi er som en kaptein på et skip når den verste stormen vi noensinne har sett er på vei. Vi vil bare komme gjennom stormen, og vi vil heller komme ut med mye likviditet, sa Munger til Wall Street Journal for to uker siden.

Slitt de siste årene

Han utelukket ikke muligheten for at de kan gjøre drastiske ting eller gripe noen muligheter.

– Men vi er konservative, sa Munger som ikke deltok på lørdagens digitale generalforsamling.

Det gjorde heller ikke Ajit Jain (68), én av to personer som anses som mulige arvtagere. Den andre antatte kandidaten til å ta over, Greg Abel (57), stilte opp sammen med Buffett lørdag.

Berkshire Hathaway har historisk knust Wall Street. En investering i selskapet til Warren Buffett og Charlie Munger har gitt over dobbelt så god avkastning som Wall Street de siste 20 årene.

Men den levende legenden har slitt mer i det siste. De siste fem årene har S&P 500-indeksen steget mer enn Berkshire Hathaways aksje. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.