Idet «orakelet i Omaha», den 90 år gamle investoren Warren Buffet, i kveld norsk tid inntar scenen på selskapets årlige generalforsamling, blir det en seanse litt utenom det vanlige. Det årlige møtet for selskapets aksjonærer er de siste tiårene bare blitt kalt for «Woodstock for kapitalister» ettersom tusenvis av dem pleier å samles fysisk i Omaha i Nebraska. Korona-pandemien gjør at Buffett og hans makker Charlie Munger (97) går på scenen i Los Angeles foran tomme tribuner, men med tusenvis av tilskuere verden over foran skjermene sine.

De som ønsker et alternativ til «Kompani Lauritzen» kan se de to aldrende investor-ikonene svare på aksjonærers spørsmål i hele tre og en halvtime i kveld. I år risikerer de to å få flere kritiske spørsmål enn noensinne.

Lederlønnsbråk

I forkant av årets møte kritiseres Warren Buffett og co. for ikke å være helt i takt med tiden. Etter å ha gitt sine aksjonærer høy avkastning i tiår etter tiår har det vært langt mellom de misfornøyde, men nå kritiseres Berkshire Hathaway både for å ha for høye lederlønninger, for ikke å ta klimaendringer på alvor og for å gjøre for lite for å sikre mangfold i det store holdingselskapet som med sine datterselskaper teller 360.000 ansatte.

Warren Buffett må tåle kritikk i forkant av kveldens møte.
Warren Buffett må tåle kritikk i forkant av kveldens møte. (Foto: Nati Harnik/AP/NTB scanpix)

For å ta det første først: De to Berkshire-toppene Greg Abel og Ajit Jain (69) har hatt en grunnlønn på rundt 16 millioner dollar de siste årene. Summen vokser til over 19 millioner dollar, nær 160 millioner kroner, om man regner med bonuser og andre goder.

– Det er uklart om noe av lønnen knytter seg til selskapets resultater, skriver det store aksjonær-rådgivningsselskapet ISS i forkant av årets møte.

ISS reagerer på at de to har blant USAs høyeste faste årslønner og liker dårlig den manglende åpenheten rundt lønningene deres. Derfor anbefaler selskapet at Berkshire Hathaways investorer avstår fra å stemme på de fire personene som sitter i komiteen for å bestemme ledelsens lønnsvilkår.

Buffett vil nok vinne

Det California-baserte pensjonsfondet Calpers har i forkant av generalforsamlingen annonsert at det også vil avstå fra å stemme inn flere av direktørene – en av årsakene er det Calpers oppfatter som en for passiv holdning til klimaendringene. Berkshire Hathaway har «mislyktes» i å peke på risikoer og muligheter for selskapet knyttet til klimaendringer, ifølge Calpers, ikke minst gitt hvor eksponert Berkshires investeringer er i selskaper som påvirkes av et endret klima.

Buffett selv har i forkant av møtet varslet at han er mot å gjøre mer på konsernnivå i spørsmålene knyttet til klimaendringer og mangfold ettersom han mener at det er opp til de enkelte datterselskapene å ta stilling til disse spørsmålene.

– Jeg er ikke tilhenger av å la mine politiske meninger påvirke våre forretninger, sa Buffett på generalforsamlingen i 2018.

Henger ikke Buffett med i tiden?

– Jeg tror ikke at selskapet har senket seg fra gullstandarden, men hvis dette ikke blir adressert så kan det skje, sier professor ved George Washington-universitetet og Berkshire-aksjonær Lawrence Cunningham til avisen The New York Times.

Her er Warren Buffett på generalforsamlingen sammen med sine aksjonærer i 2010. I år blir møtet digitalt.
Her er Warren Buffett på generalforsamlingen sammen med sine aksjonærer i 2010. I år blir møtet digitalt. (Foto: RICK WILKING/Reuters/NTB scanpix)

Selv om det er mer misnøye enn vanlig, er det er ingen som venter at bejublede Buffett ikke skal få gjennom sin vilje på dagens møte. Han kontrollerer selv en tredel av de stemmeberettigede aksjene og har en stor tilhengerskare blant sine aksjonærer.

Toppsjef-spekulasjoner

Buffett innehar nå ikke mindre enn tre stillinger – han er toppsjef, styreleder og investeringsdirektør. Adam J. Mead har skrevet bok om Berkshire Hathaway – og er ikke i tvil om hvem han tror kommer til å ta over som leder for Berkshire Hathaway når Buffett selv blir for gammel: Greg Abel.

– Hovedgrunnen er Abels solide erfaring med kapital-allokering, skriver Mead i en artikkel på nettstedet Marketwatch.

– Han er også mye mer komfortabel i rampelyset og er omtrent ti år yngre enn Ajit Jain, skriver Mead.

Jain er den kandidaten som hyppigst blir nevnt som mulig arvtaker etter Buffett.

Men Buffett kan komme til å holde det gående enda en stund. Han blir 91 år i august – hans makker Munger har passert 97.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.