Det nederlandske oppkjøpsfondet Waterland, som har 14 milliarder euro (150 milliarder kroner) under forvaltning, er ikke helt ukjent i Norge. Fondet eier danske All Things Live, som har gjort flere oppkjøp i underholdningsbransjen her til lands. Det mest kjente er nok Stand up Norge, og senest i fjor sommer kjøpte selskapet Stageway-gruppen.

Nå skal Waterland også etablere kontor i Norge, der fondet har til hensikt å kjøpe minst fem norske virksomheter de neste årene.

Lar seg ikke skremme

Etter Støre-regjeringens skatteendringer i høst, på alt fra fiskeoppdrett til fornybar energi og justeringer i oljenæringens incentivpakke, var det flere aktører i næringslivet, som NHO og storbanken DNB, som advarte om at utenlandske investorer ville bli skremt bort.

Men danske Kaspar Kristiansen, som er daglig leder og partner i Waterland og skal lede Oslo-kontoret fra København, lar seg ikke skremme – selv om han understreker at han kunne vært omveltningene foruten.

– Det er selvsagt ikke optimalt, men vi ser at vår strategi fortsatt har et godt potensial. Vi er ikke redde, men vi hadde foretrukket at de ikke gjorde disse endringene.

Samtidig som Waterland kunngjør etableringen av Oslo-kontoret og satsingen i Norge, melder selskapet at det nettopp har hentet ny kapital til to nye fond, med henholdsvis 3,5 milliarder og 500 millioner euro. Investorene er ifølge en pressemelding fra Europa og andre kontinenter, og består av kapitalforvaltere, offentlige og private pensjonsfond, forsikringsselskaper, statlige fond, legater, stiftelser og familiekontorer.

Fondene på til sammen fire milliarder euro er ment å investere i selskaper rundt om i Europa, inklusive nysatsingen i Norge. Kristiansen kan ikke gi noe klart anslag på hvor mye som ender opp med å bli investert i Norge.

Satser på grønn energi

Strategien til Waterland er å investere i mellomstore selskaper, og fondsforvalteren sier det er spesielt tre områder som peker seg ut i Norge: digitalisering/outsourcing, helse og grønn energi.

– Vi har allerede investert i grønn energi i Danmark og Nederland, og vi ser frem til ytterligere investeringer, sier Kristiansen.

Grønn energi har i løpet av de siste årene økt i popularitet, både blant gründere og investorer. Med økt popularitet følger også konkurranse.

– Konkurransen om å få investere i disse selskapene er tøff. Vi håper å kunne lande to investeringer i nye industrier innen dette kalenderåret.

Foreløpig skal Oslo-kontoret ha to ansatte, i tillegg til Kristiansen som styrer fra Danmark: Caspar Seip Blakstad og Martin Stette Jessen.

Waterland har i alt ni fond, og har gjort 900 investeringer siden oppstarten i Nederland i 1999. Selskapet har kontorer i Nederland, Belgia, Tyskland, Polen, Storbritannia, Danmark, Sveits, Irland, Frankrike, Spania og nå Norge.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.