Bare uker før den tyske betalingsformidleren Wirecard kollapset og tidligere toppsjef Markus Braun gikk av, tok en liten tysk bank et stort veddemål på ekssjefen.

Ifølge den engelske avisen Financial Times ga Oldenburgische Landesbank (OLB) et lån på 120 millioner euro til Braun i midten av mai. Etter dagens kurs tilsvarer det rett over 1,2 milliarder norske kroner.

Banken ønsket imidlertid mer enn Brauns Wirecard-aksjer som sikkerhet for lånet. Det skal ha gjort at den tidligere toppsjefen stilte ytterligere sikkerhet i form av to hus i Wien, samt en bolig i skiparadiset Kitzbühel. Ifølge FT har disse eiendommene en samlet verdi på 30 millioner euro, tilsvarende om lag 319 millioner norske kroner.

Det har stormet rundt selskapet siden midten av mai, da det ble avslørt at betalingsformidleren hadde «mistet» 20 milliarder kroner. Sent i juni innrømmet selskapet at kontoene pengene skulle stått på, trolig aldri har eksistert.

«Bestemors favorittbank»

OLB holder til i en liten studentby nordvest i Tyskland, og har lenge vært kjent som «Omas liebste Bank», som kan oversettes til «bestemors favorittbank». Dette fordi banken lenge har hatt en konservativ tilnærming til driften. I det siste har den imidlertid begitt seg ut på en rekke sammenslåinger, og tatt stadig større risiko. Banken ble kjøpt opp av det amerikanske PE-fondet Apollo i 2017, da forsikringsgiganten Allianz solgte for 300 millioner euro.

Lånet signaliserte også at OLB nå er klare til å ta over for storbanken Deutsche Bank, som tidligere har lånt store summer til Braun. I 2017 lånte Deutsche 150 millioner euro til Braun, som da måtte stille halvparten av sin aksjebeholdning i Wirecard som sikkerhet.

Etter skandalen rundt «de forsvunne milliardene» valgte Deutsche å ikke fornye låneavtalen.

Hverken Apollo eller Deutsche har ønsket å kommentere saken overfor FT.

Fikk ikke bruke hele lånet

– Lånet ble flyttet fra Deutsche for å unngå et tvangssalg av aksjebeholdningen som var stilt som sikkerhet. Derfor ble betydelig dårligere vilkår akseptert i det nye lånet, sier en advokat som representerer Braun til FT.

To uker etter at Braun sikret lånet fra OLB skal han ha brukt 2,5 millioner euro på aksjekjøp i Wirecard, en transaksjon som nå er under etterforskning av tyske finansmyndigheter på grunn av mistanke om ulovlig innsidehandel. Ifølge advokaten ble aksjekjøpet finansiert med lånte penger, og Braun skal etter hvert ha brukt om lag halvparten av lånet på 120 millioner euro fra OLB. At han ikke fikk tilgang til resten av lånet var fordi han ikke kunne stille ytterligere sikkerhet i form av fysiske eiendeler.

– Risikoen for OLB var faktisk ganske håndterbar, sier en kilde med kjennskap til avtalen til FT. Vedkommende viser til at OLBs potensielle tap ville begrense seg til 30 millioner euro, en sum som ikke er beskyttet av verdien på boligene Braun stilte til sikkerhet, i tilfelle Wirecard-aksjene skulle bli verdiløse.

Skandalesommer

Skandalen i den tyske betalingsformidleren ble rullet opp tidlig i sommer, og Braun ble kort tid etter avsløringen om de forsvunne milliardene arrestert på mistanke om regnskapssvindel. Han har siden sluppet ut mot kausjon, og har hele veien nektet for å ha gjort noe ulovlig. Selskapet begjærte insolvens sent i juni.

I midten av juni ble aksjen omsatt for nesten 100 euro, mens sluttkurs onsdag var 2,78 euro. Selskapet er nå priset til 334 millioner euro.

Selskapets revisor, EY, har også fått trøbbel i etterkant av skandalen. Mer enn tre år skal ha gått uten at EY spurte om kontoutskrifter fra en bank i Singapore der Wirecard hevdet det hadde over en milliard euro liggende, en rutinemessig revisjonsprosedyre som kunne ha avdekket den enorme svindelen på over 20 milliarder kroner.

EY fungerte som revisor for Wirecard i rundt 10 år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.