Wirecard, selskapet som leverte elektroniske betalingsløsninger, var hyllet som en av Tysklands største suksesshistorier. I 2018 det verdsatt til 24 milliarder euro – om lag 235 milliarder kroner.

I 2020 avslørte imidlertid Financial Times at selskapet hadde «mistet» 20 milliarder kroner. Kort tid etterpå innrømmet de at kontoene pengene skulle stått på, trolig aldri har eksistert, samt at halvparten av selskapets virksomhet ikke var reell.

Mener han er et offer

Etter en 21 måneder lang etterforskning har tyske myndigheter tatt ut tiltale. Den tidligere toppsjefen i Wirecard, Markus Braun, er tiltalt for bedrageri, regnskapsmanipulasjon og tillitsbrudd, melder Financial Times. Nå kan han bli dømt til femten års fengsel.

Braun har vært i politiets varetekt siden juli 2020, men nekter straffskyld. Den tidligere toppsjefen mener ifølge FT at også han er et offer for bedrageri.

Ifølge avisen er også to andre ledere i selskapet tiltalt.

Ba aldri om kontoutskrifter

Revisjonsselskapet EY, tidligere kjent som Ernst & Young, er både saksøkt og kritisert i forbindelse med Wirecard-skandalen. Årsaken er at selskapet ikke spurte om kontoutskrifter på over tre år for Wirecards angivelige kontoer i Singapore der det hevdet fantes over en milliard euro liggende.

En rutinemessig revisjonsprosedyre kunne trolig ha avdekket den enorme svindelen på over 20 milliarder kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.