I årsberetningen for Witzøe-familiens holdingselskap Kvarv, går konsernsjef Gustav Witzøe senior på ny ut mot formuesskatten. Ved en tidligere anledning har Salmar-gründeren antydet at det i verste fall kan være aktuelt å flytte ut av landet hvis skatten økes.

Det var MN24 som først omtalte saken.

Formuesskatten skal ifølge Witzøe øke fra 287 til 535 millioner kroner for eierne av Kvarv, etter regjeringens budsjettforlik med SV i desember i fjor, bemerker Witzøe i årsberetningen.

– Kvarv har for 2021 vedtatt et utbytte på 1,25 milliarder kroner – altså 1250 millioner kroner – for å betjene denne formuesskatten for i år og de nærmeste årene. Hver krone må tas ut av selskapets jobbskapende egenkapital, skriver Witzøe i årsberetningen.

– Vi må ta høyde for både politisk og markedsmessig uforutsigbarhet

Salmar-gründeren skriver videre at nivået på skattebetalingene fremover vil påvirkes av hvordan Oslo Børs, lakseprisene og verdensøkonomien utvikler seg, men også Stortingets skattevedtak.

– Vi må ta høyde for både politisk og markedsmessig uforutsigbarhet, skriver han.

Samtidig understreker Witzøe at familien ikke lider av «skattvegring», men betaler skatten med glede, så lenge det skjer på samme vilkår som utenlandske konkurrenter og andre næringer.

– Det er ikke de norske eierne som er utbyttebaroner. Det er staten som har bestemt denne tappingen av norskeid bedriftskapital.

Lavere resultat enn i 2020

Holdingselskapet eier mer enn halvparten av oppdrettsgiganten Salmar, og viser et resultat før skatt på 2,7 milliarder kroner i 2021. Dette er 600 millioner kroner lavere enn i 2020 da resultat før skatt endte på 3,3 milliarder kroner.

Selskapets inntekter steg samtidig til 22,9 milliarder fra 20,5 milliarder kroner.

– Strenge smitteverntiltak i hele verdikjeden – produksjon, prosessering, fordeling og distribusjon – gjorde at vi uten vesentlige avbrudd kunne opprettholde våre leveranser til en verden som hadde like stor behov for matforsyning, pandemi eller ikke, skriver Gustav Witzøe senior, i årsberetningen.

Verdiene økte også i 2021. Da egenkapitalen gikk fra 14,2 milliarder i 2020 til 19,4 milliarder korner i 2021.

I årsberetningen understreker Kvarv at pandemien også skapte utfordringer for selskapet i 2021.

Går av som konsernsjef

Det er Gustav Witzøe junior som eier 97 prosent av aksjene i holdingselskapet Kvarv, mens Witzøe senior eier majoriteten av a-aksjene som er de aksjene som gir eieren fulle rettigheter i selskapet.

I mars ble det kjent at Gustav Witzøe senior går av som konsernsjef i oppdrettsselskapet Salmar, som Kvarv eier brorparten av aksjene i.

Etter mye om og men, sikret Salmar tidligere i år en majoritetsandel av laksekjempen NTS. Det har i praksis gitt selskapet kontroll over både Norway Royal Salmon (NRS) og de øvrige selskapene i NTS' portefølje. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.