Xplora Technology, som selger telefonklokker for barn, varslet i en melding til Oslo Børs fredag morgen at det ikke vil nå sine salgsmål i det nordamerikanske markedet i år.

Sten Kirkbak er gründer og daglig leder i selskapet. Han forteller at treg gjenåpningseffekt i USA er grunnen.

– Vi har jobbet med mange forhandlere i USA i løpet av sommeren, som forventet en større gjenåpningseffekt gjennom sommeren. Nå viser det seg at gjenåpningseffekten har tatt litt lengre tid enn de hadde håpet og kalkulert, sier han.

Selskapet så seg derfor nødt til å informere markedet om at Xplora ikke vil nå salgsmålene for 2021.

– Derfor meldte vi nå ifra til markedet om at dette med stor sannsynlighet vil forskyve veksten i det nordamerikanske markedet, sier Kirkbak.

Aksjen stuper 20 prosent

Markedsaktørene på Børsen reagerer på nyheten med å selge unna, noe som sendte aksjen ned 20 prosent. Med det ble om lag 280 millioner kroner skrapt av verdien på selskapet, som dermed prises til 1,2 milliarder kroner.

Xplora har utviklet en mobilklokke for barn, hvor barna først og fremst kan ringe og motta samtaler fra foreldre og andre som er registrert på klokken, samt ta bilder og sende emojier – i tillegg til å holde styr på tiden. Klokken har også gps og skolemodus.

Selskapets målsetning for 2021 er å selge 500.000 enheter. 20 prosent av dette var ment å komme fra salg til detaljister og telekomselskaper i Nord Amerika.

– En del av vekstplanen var også Nord-Amerika og vi hadde lagt inn en forventning om at vi skulle få til å skalere i Nord-Amerika på slutten av året i år, sier Kirkbak

Ettersom de foreløpige kvartalstallene viser at selskapet er et godt stykke unna målsetningen, valgte det i dag å oppdatere markedet.

I børsmeldingen skriver selskapet at de har solgt 229.900 smartklokker hittil i 2021.

Kirkbak sier at de hadde håpet at investorene hadde lagt mer vekt på veksten selskapet har hatt til nå.

– Vi hadde selvfølgelig håpet at de også hadde sett veksten selskapet har sett så langt og kommer til å ha fremover. Det er vår oppgave nå å kommunisere ut til markedet at veksten ikke er rammet ved at vi har mistet noen kontrakter eller tapt noen kontrakter til andre, sier han.

Xplora er et av selskapene som har valgt å notere seg på lavterskelbørsen Euronext Growth, som er blitt en foretrukket markedsplass for mange tek- og grønne aksjer.

Barneklokkeselskapet var først en av vinnerne på Euronext, der kursen doblet seg fra børsnoteringen i november 2020 til mars, siden har aksjen stort sett svekket seg, og handles nå om lag 45 prosent under toppnoteringen fra februar.

Veksten forskjøvet til 2022

Kirkbak som også er en selskapets største eiere med en eierandel på åtte prosent har dermed gått på et papirtap på sine aksjer på mer enn 23 millioner kroner bare fredag.

Største aksjonær er it-investor Tore Engebretsen, kjent fra Vmetro. Hans post på litt over 13 prosent av aksjene har et papirtap fredag på 38 millioner kroner.

Hildegunn Hodne Ulltveit-Moe er tredje største eier med en post på 5,6 prosent og har et papirtap på 16 millioner kroner. DN har vært i kontakt med Ulltveit-Moe, som ikke ønsker å uttale seg.

Blant selskapets øvrige kjente aksjonærer er investoren Eigil Stray Spetalen, tidligere megler Reidar Fougner, og tek-investor Kari Stautland.

Nå forteller Kirkbak at veksten i Nord Amerika først vil komme i 2022.

Ettersom gjenåpningseffekten i USA har vært lavere enn ventet har forhandlerne satset på eksisterende produkter.

– Effekten av veksten i Nord Amerika vil ikke komme før neste år. Vi ser at stort sett de fleste forhandlerne og telekomselskapene fokuserer nesten all innsats på de produktene som de allerede har på hyllen ettersom det er de som flytter mest volum, sier han.

Selskapet solgte 229.900 smartklokker i årets ni første måneder, opp 129 prosent fra året før.

Selskapet oppgir ikke hvor stor omsetningen har vært så langt i år, men for hele 2020 var omsetningen på 200 millioner kroner, og da solgte selskapet totalt rundt 200.000 klokker.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.