Etter snart seks år som toppsjef i Europris går den erfarne detaljhandelsmannen Pål Wibe over til sportsutstyrskjeden XXL hvor han blir administrerende direktør.

– Jeg tror det blir kjempespennende. XXL er litt unikt i sportsbransjen i Norge, Norden og Europa. Selv om det kanskje ikke føles sånn akkurat den siste tiden, så mener jeg at de har forutsetninger for å bli noe helt unikt og er et veldig spennende konsept. Så synes jeg det er en spennende utfordring å få være med å snu utviklingen, sier Pål Wibe til DN.

XXL-aksjen steg 12 prosent fra åpning mandag morgen.

Kona med på råd

Wibe ønsker ikke å si noe om når han ble kontaktet av XXL.

– Det har vært en liten prosess en stund. Kona var tatt med på råd, for det er viktig å ha med familien. Endelig beslutning ble tatt i går ettermiddag, sier han.

– Hva har vært de største utfordringene til XXL?

– Jeg synes det er for tidlig å si noe om det, i og med at jeg tok beslutningen i går. Jeg er også ydmyk for at jeg skal inn å lære bransjen å kjenne. Men jeg hadde ikke gjort det hvis jeg ikke hadde hatt knalltro på at det går an å snu det og skape noe spennende, sier Wibe.

– Den rette lederen

Styreleder Hugo Maurstad i XXL er svært fornøyd med nyansettelsen:

– Pål har en solid bakgrunn og erfaring fra detaljhandel, og han er sterk analytisk og en inspirerende leder. Vi mener han er den rette lederen for å snu den negative utviklingen i XXL, sier Maurstad.

Tolle Grøterud, som frem til nå har vært konstituert konsernsjef i XXL, vil fortsette i rollen som investorkontakt, samt som strategidirektør i selskapet.

XXL-grunnlegger Øivind Tidemandsen vil fortsette som styremedlem og som en rådgiver for ledelsen når det behøves. Han har frem til nå hatt en delt konstituert konsernsjefrolle med Grøterud.

Skal snu svak utvikling

XXL har vært igjennom et utfordrende år med svakere vekst, og hentet 400 millioner kroner i en rettet emisjon senest i høst. Da kom det nordiske oppkjøpsfondet Altor på banen, og Hugo Maurstad ble utnevnt til ny styreleder, en stilling han tok over fra gründer Øivind Tidemandsen.

Forrige uke meldte selskapet at fjerde kvartal kom til å bli svakt grunnet «dårlig vintervær og prispress fra konkurrenter». Siden toppnoteringen i oktober 2016 har XXL-aksjen falt 88 prosent. Selskapet prises nå til to milliarder kroner.

– Ganske enkelt for fristende

Styret i Europris har satt i gang en prosess for å finne en erstatter for Wibe, som kommer til å forlate lavpriskjeden i løpet av første halvår. I meldingen fra Europris kommer det frem at XXL har gitt Wibe tillatelse til å stille som kandidat til et styremedlemsverv i Europris ved neste mulighet.

Før Europris var Wibe administrerende direktør i Nille og i Travel Retail Norway. Han har tidligere jobbet fem år i McKinsey.

Ifølge Wibe kommer ikke fastlønnen og pensjon til å bli veldig mye bedre i den nye jobben.

– For at dette skal være lurt økonomisk må aksjene gå bra. Jeg synes det er en rettferdig modell, sier han.

I Europris har Wibe en fastlønn på 4,1 millioner kroner, ifølge årsregnskapet for 2018. Han eier også aksjer i selskapet for 67 millioner kroner.

Nytt aksjeprogram for ledelsen

XXL melder samtidig tirsdag at det vil avholdes en ekstraordinær generalforsamling for å stemme over et nytt incentivprogram for ledende ansatte for å «forene interessene til ledende ansatte og aksjeeiere».

I det nye programmet vil ledelsen få mulighet til å kjøpe aksjer til markedspris i datterselskapet XXL Sport og Villmark as gjennom et investeringsselskap. Aksjene har en lock-up-avtale på tre år, altså må aksjene eies i tre år før de kan selges. Når denne perioden er over kan ledelsen i løpet av en periode på to år kreve av XXL kjøper aksjene i investeringsselskapet eller bytter mot aksjer i XXL til markedspris.

Programmet kan ikke overstige fem prosent av utestående aksjekapital.

Det inngås også et bonusprogram hvor ledelsen kan få en bonus på inntil 50 prosent av grunnlønn avhengig av om selskapet når målene det har satt seg.

Generalforsamlingen avholdes 29. januar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.