XXL er i hardt vært om dagen, og investor Jan Petter Sissener vil gjerne sitte rundt bordet når selskapet skal rekapitaliseres, som han selv sier til DN.

Derfor har han kjøpt seg opp i selskapet gjennom aksjefondet Sissener Canopus. Med dagens aksjepris hos XXL tilsvarer Sisseners aksjer omtrent fire millioner kroner.

– Det er en mikroskopisk andel kun for å ha et sete rundt bordet, sier Sissener.

Denne aksjeandelen på 0,22 prosent har likevel ført Sissener opp på 30. plass på investorlisten.

Må få orden i sysakene

Fjerde kvartal 2019 bød på krisetall for sportsgiganten XXL, som opplevde en nedgang i salget på 11,41 prosent. Det vil si at inntektene falt med nesten en halv milliard i 2019.

Aksjene fortsetter nedover, og situasjonen har ikke blitt bedre av selskapet selv har varslet at de har stått i fare for å bryte lånevilkårene.

Nå er Sissener klar på at XXL må hente inn penger for å komme videre.

– Selskapet kan betjene gjelden, gitt at de har verdien til å lage et fornuftig fundament for videre drift, sier han.

Det er ifølge investoren omtrent en måned siden han sikret seg en plass rundt bordet.

– Selskapet må rekapitaliseres for å få orden i sysakene, men det er siste gang de får penger hvis de ikke greier det nå. Man kan ikke kaste gode penger etter dårlige selskaper, sier Sissener.

Han har likevel tro på at XXL klarer å rydde såpass i skuffer og skap at de kan starte med blanke ark.

– Det har ikke gått deres vei, hverken med dårlig vinter eller konkursen i Gresvik, men jeg har tro på det langsiktige, sier Sissener.

Krisetall i sportsbransjen

En mild vinter og konkursen i Norges nest største sportskonsern, Gresvig, har ført til turbulente tider i sportsutstyrsbransjen.

Konkursen påvirker hele konkurransesituasjonen i sportsbransjen, en bransje som har vært preget av overetablering og fall de siste par årene.

Krisen reflekteres også i tall fra Norsk Sportsbransjeforening, interesseorganisasjonen for bransjen i Norge. Rapporten viser at sportsbransjens totale inntekter falt med 5,64 prosent i 2019, ned fra 14,2 milliarder kroner i 2018 til 13,4 milliarder i fjor.

Må rydde internt

Det er ikke bare krisebølger fra hele bransjen som ryster XXL, også internt har de en jobb å gjøre.

E24 meldte søndag at arbeidstilsynet har varslet pålegg, etter å ha funnet det de mener er flere brudd på arbeidsmiljøloven hos XXL. Sportskjeden har fått frist til fredag denne uken med å kommentere tilsynet.

– Forholdene som tilsynet har pekt på skal det selvsagt rettes opp i. Dette er forhold vi er kjent med og som vi er i gang med å utbedre. Vi har hatt god dialog med Arbeidstilsynet om dette allerede, og vi vil svare tilsynet i god tid før fristene de har satt, sa pressekontakt i XXL, Marte Ramuz Eriksen til E24.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.