For noen få uker siden ble XXLs grunnlegger og styreleder Øivind Tidemandsen kontaktet av oppkjøpsfondet Altor. Fondet ville ha større eierskap i den norske sportsutstyrskjeden.

Onsdag meldte selskapet at Altor har kjøpt 7,1 millioner aksjer i XXL. 2,4 millioner av dem er kjøpt fra Tidemandsen selv.

– Jeg håper at det å gi fra meg de aksjene til en lav kurs, vil bidra så mye at jeg angrer på at jeg solgte dem om et par år, sier Tidemandsen til DN.

Jeg håper at det å gi fra meg de aksjene til en lav kurs, vil bidra så mye at jeg angrer på at jeg solgte dem om et par år
Øivind Tidemandsen

Altor kjøper aksjene for 25 kroner per stykk, syv prosent over sluttkurs tirsdag. XXL-aksjen steg kraftig fra start onsdag og var klokken 11 opp 21 prosent til 28 kroner.

Altor blir nest største eier

Utviklingen i XXLs aksjekurs har ikke vært en gledelig affære de siste årene. Siden toppen i oktober 2016 har kursen falt 74 prosent.

I tillegg til det nevnte aksjekjøpet har XXL gått med på å selge sine drøyt tre millioner egeneide aksjer til Altor for 25 kroner per stykk. Salget gir XXL inntekter på 77,4 millioner kroner, penger som skal brukes til å styrke selskapets finansielle stilling.

Det kommer godt med for selskapet som de siste kvartalene har vært nødt til å forhandle frem lettelser i lånebetingelsene for å unngå finansiell krise.

Etter at alle transaksjonene er gjennomført, vil Altor kontrollere 12,29 prosent av aksjene i XXL og dermed seile inn som nest største eier etter Øivind Tidemandsen.

Avfeier krise

– Altor er en profesjonell eier og har gjort mye bra, og vi synes det er spennende å få inn en eier som har sagt seg villig til å være med å bidra og gå inn i styret, sier Tidemandsen.

Styrelederen avfeier at Altor kommer inn for å hjelpe XXL ut av en dyp krise.

– Vi har fått veldig juling på aksjekursen, men XXL har tjent penger hele veien og hadde 540 millioner kroner i ebitda (driftsresultat før avskrivninger, red anm.) i fjor. Det fremstilles som at selskapet er i dyp krise, men det er ikke helt tilfelle. Det er ingen i sportsbransjen på retailsiden som er i nærheten av å tjene det vi tjener, sier han.

– Men det er klart at jo flere flinke folk som engasjerer seg og bidrar, jo større er sjansen for at vi snur retningen som selskapet har og begynner å vokse og gjøre det bedre igjen, sier Tidemandsen.

Liker utålmodigheten

XXL er godt kjent med å ha oppkjøpsfond på eiersiden. Fra 2010 til 2015 var sportsutstyrskjeden eid av det svenske fondet EQT. Ifølge meldingen fra XXL utviklet selskapet seg sterkt i den perioden, fikk en sterk posisjon innen netthandel, samt gode finansielle resultater.

– Vi hadde stor glede da vi hadde EQT på eiersiden. Det er litt den utålmodigheten med tanke på å produsere og skape verdier som oppkjøpsfond innebærer. Med bakgrunn i den erfaringen vi hadde og hva de bidro med, så ønsket vi henvendelsen fra Altor velkommen, sier Tidemandsen.

Oppkjøpsfond går inn som eiere i typisk mellom fem og syv år og prøver å skape mest mulig verdier før de selger seg ut igjen – gjerne med stor gevinst.

Tidemandsen sier han ikke har fått noen signaler på at Altor ønsker å ta en langt større posisjon av XXL, eventuelt å ta selskapet privat.

– De har estimert en eierandel de er innenfor, sier han.

Eier også Rossignol

Altor er blant annet hovedeier i den franske skiutstyrsprodusenten Rossignol, som er en av XXLs leverandører.

– De er involvert i industrien på leverandørsiden, så der ser vi en fordel, sier Tidemandsen.

Styrelederen legger en demper på forventningene til dem som venter at XXL vil gå igjennom en massiv forandring med Altor på eiersiden.

– Vi har en felles tro på hvordan fremtiden vil se ut og hva XXL skal gjøre i den forbindelse. Det kommer ikke til å skje noen dramatiske kursendringer, men vi har sagt at vi ønsker å si at vi ønsker å profilere XXL mer som sportsforhandler og spesialist, sier Tidemandsen, som sier kjeden skal jobbe for å bli bedre på sortiment og for å beherske samspillet mellom butikk og netthandel bedre.

XXL-styret mener at Altor-eierskapet er i de øvrige aksjonærenes beste interesse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.