Tirsdag ettermiddag slapp sportsutstyrskjeden XXL bomben.

Selskapet venter svakere resultater i tredje kvartal og må gjøre en kriseemisjon på inntil 500 millioner kroner. Samtidig byttes XXL-gründer Øivind Tidemandsen ut som styreleder med Altor-topp Hugo Maurstad.

Nyheten sendte XXL-aksjen ned 22 prosent tirsdag til 17,15 kroner ved børsslutt. Den har også fått alarmklokkene til å ringe hos allerede skeptiske analytikere.

Danske Bank, Nordea, SEB og Sparebank 1 Markets er blant dem som har hatt svake anbefalinger på XXL i lengre tid.

Senker kursmålet

Kun timer før resultat- og emisjonsvarselet tirsdag morgen nedjusterte Danske Bank kursmålet fra 27 kroner til 15 kroner og tok aksjen fra hold til selg.

Nå skjerper analytiker Martin Stenshall knivene ytterligere.

I en oppdatering onsdag barberer han kursmålet til 13 kroner og gjentar salgsanbefalingen.

Analytiker Martin Stenshall, Danske Bank.
Analytiker Martin Stenshall, Danske Bank. (Foto: Mikaela Berg)

Svakere salg og en ekstra tøff september måned har gjort at XXL sitter med et berg av usolgte varer.

«På grunn av svakere salg er varelageret fortsatt høyt, og ventes å være på rundt 3,4 milliarder kroner ved utgangen av tredje kvartal», het det i meldingen tirsdag.

Må selge med stortap

Stenshall peker på utfordrende markedsforhold og tror XXL må selger større deler av varelageret med tap, det vil si under kostpris.

- De kommer til å gjøre ting for å selge deler av varelageret, selge til andre salgskanaler, gjerne i utlandet. Det er såpass mye, det er snakk om en milliard kroner i kostpris som de skal prøve å kvitte seg med, sier Stenshall til DN.

Han har nakket med folk i bransjen og fått opplyst at i slike «brannsalg» er det normalt med rabatter på 50-80 prosent på varelagerets bokført verdi.

Tidemandsen om XXLs prisstrategi : – Vårt mål er selvfølgelig å tjene mest mulig penger (juli 2019)
Video fra Dagens Næringsliv
01:26
Publisert:

«Man realiserer da et tap, og det kommer til å tynge tallene fremover. Man selger kanskje ikke en milliard i en sleng, men bolker med dype rabatter. Det vil slå hardt inn på tallene. Det kommer på toppen av at jeg tror estimatene er altfor optimistiske. Brannsalget kan gjøre at resultatene kommer til å bli mye svakere enn ventet i 2020, sier Stenshall til DN.

– Mange tiltak på gang

Konsernsjef Tolle Grøterud i XXL sier imidlertid at han ikke vil skrive ned varelageret i forbindelse med rapporten for tredje kvartal.

XXL-sjef Tolle Grøterud, her ved en tidligere kvartalspresentasjon.
XXL-sjef Tolle Grøterud, her ved en tidligere kvartalspresentasjon. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

– Varelageret er fremdeles høyt og det har høy prioritet å redusere dette. Vi har mange tiltak på gang her. Vi har også, som tidligere kommunisert, mye vintervarer fra forrige sesong på lager. Dette vil vi benytte i årets sesong, og vi forventer normale marginer på det, sier Grøterud til TDN Direkt tirsdag kveld.

– Vi gjør løpende vurdering av varelageret og det vil ikke komme noen nedskrivning av dette i tredjekvartalsrapporten, sier han.

Grøterud legger til at XXL nå har sikret seg et godt handlingsrom gjennom kapitaltilførselen på 500 millioner kroner og bedre lånevilkår (covenants) ut 2020.

– Et marked som allerede flommer over

En annen utfordring for XXL er en rekordsvak svensk og norsk krone mot euro og dollar, som øker prisene fra leverandørene, påpeker Stenshall i Danske Bank.

Tidemandsen om XXLs prisstrategi : – Vårt mål er selvfølgelig å tjene mest mulig penger (juli 2019)
Video fra Dagens Næringsliv
01:26
Publisert:

«Vi forventer at XXL må skru opp prisene grunnet svak valutakurs, noe som vil medføre økte priser til konsumentene og sviktende inntjening i et marked som allerede flommer over av produkter», skriver Stenshall i en oppdatering onsdag, ifølge TDN Direkt.

Han forventer også at XXL vil gjennomgå sine strategiske mål på kvartalsfremleggelsen 23. oktober, og at nye, lavere vekstmål vil bli presentert.

Nedgraderes til «selg»

SEB er heller ikke overbevist. Meglerhuset nedgraderer onsdag anbefalingen på XXL til salg fra hold, og kutter kursmålet til 15 fra 22 kroner, ifølge en oppdatering.

SEB-analytikerne mener at utfordringene til XXL øker, og sliter med å se omfattende endringer de kommende kvartalene.

Meglerhuset er også bekymret for at mange av utfordringene til XXL er av strukturell art, med en etterspørselssvikt for sportsutstyr i en kritisk periode der lagerbeholdningen til selskapet er på et høyt nivå.

SEB tror at negative effekter knyttet til driftsutfordringer og markedsdynamikk dermed vil overskygge den positive effekten emisjonen får på balansen.

Barberer resultatforventningene

Pareto nedjusterte kursmålet på XXL så sent som mandag til 28 kroner fra 33 kroner. Meglerhuset gjentok imidlertid en kjøpsanbefaling på aksjen.

I en oppdatering tirsdag skriver Pareto at resultatvarselet medfører en nedjustering av meglerhusets nettoresultatforventninger med rundt 20 prosent, ifølge TDN Direkt.

Pareto vil komme med en estimatoppdatering etter XXLs fremleggelse av tredjekvartalsrapporten 23. oktober, fremgår det.

Sparebank 1 Markets går andre vei, og oppgraderer sin anbefaling på XXL fra salg til nøytral, mens kursmålet nedjusteres til 17 fra tidligere 20 kroner, ifølge TDN Direkt.

Hadde kursmål på emisjonskurs

Nordea Markets gjentok en salgsanbefaling og nedjusterte kursmålet på XXL til 15 kroner fra tidligere 17 kroner torsdag i forrige uke. Dermed traff meglerhuset perfekt sett opp emisjonskursen på 15 kroner tirsdag.

Nordeas nedjustering var basert på forventning om svakere salg, inkludert svakere nettsalg, svakere resultater og begrenset tilbakebetaling av gjeld.

«På den positive siden tror vi XXL kan annonsere ny konsernsjef i Sverige, samt fortsette å adressere sin strategiske posisjonering. Likevel tror vi den svake driftsutviklingen vil overskygge andre nyheter», skrev meglerhuset da, ifølge TDN Direkt.

XXL stiger over tre prosent til 17,7 kroner på en svakt negativ Oslo Børs så langt onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.