På en nærmest flat Oslo Børs steg Petroleum Geo-Services tosifret etter å ha lansert refinansieringsplanen som mange markedsaktører har ventet på lenge.

PGS kunngjorde tirsdag at selskapet iverksetter en plan for en refinansiering, som innebærer en rettet emisjon, nedbetaling av obligasjonsgjeld og en gjeldsbyttetransaksjon som gjør at PGS' første kommende obligasjonsforfall blir i 2020, mot tidligere 2018.

Emisjonen, som ble fullført i morges med betydelig overtegning, har av markedsaktører vært ventet lenge. PGS vært presset finansielt siden oljeselskapene begynte å strupe leteinvesteringene da oljeprisene begynte å falle for drøye to år siden, og har tidligere selv indikert at det var nødvendig å ta grep etter hvert.

Både Citi og DNB Markets skriver i kundenotater onsdag at PGS fjerner en av hovedbekymringene til investorene med refinansieringen. Citi gjentar kjøpsanbefaling med kursmål 32 kroner på PGS-aksjen.

SEB mener på sin side at refinansieringen ser ut til å være en dårlig deal for aksjonærene, ettersom alle pengene aksjonærene skyter inn gjennom emisjonen går til å tilbakebetale obligasjonseierne.

PGS-aksjen endte opp 10 prosent til 25,39 kroner, omsatt for 478 millioner kroner.

Ellers har markedet fortsatt stor fokus på den mulige avtalen om koordinerte kutt i Opecs oljeproduksjon.

Onsdag kom det frem via ikke-navngitte Opec-delegater at det var holdt samtaler i Wien tirsdag, i forkant av det offisielle Opec-møtet samme sted onsdag 30. november. Samtalene førte ifølge delegatene ikke frem til noen avklaring om hvordan Iran og Irak eventuelt skal delta. Ved stengetid på Oslo Børs onsdag uttalte Iraks statsminister Haider Abadi at Irak vil være del av Opec-kuttet.

Arctic Securities poengterer i et kundenotat at det fortsatt er risiko for at forhandlingene bryter sammen, samt at det uansett vil bli en utfordring å håndheve produksjonskvotene hvis en kuttavtale blir inngått. Arctic-analytikerne legger imidlertid fortsatt til grunn at det blir kutt, og estimerer sannsynligheten til rundt 60 prosent. Meglerhuset fremhever Akastor, Aker, Aker Solutions og DNO som gode aksjer å eie hvis det faktisk blir kutt.

Yara International falt på børsen onsdag. Meldinger fra CRU og Profercy har bekreftet at den indiske importøren State Trading Corporation (STC) har droppet sitt ureaanbud ettersom det indiske gjødseldepartemtentet (DoT) ikke er fornøyd med prisoppgangen på 40 dollar pr tonn, og har besluttet foreløpig å stoppe ytterligere gjødselimport.

«Rasjonalet bak å droppe anbudet er høye lager i India, men likevel vil en slik intervensjon være svært ukonvensjonell og den første gangen DoT har overstyrt et ureanabud i dette århundret», skriver Pareto Securities i en oppdatering.

Meglerhuset skriver at selv om dette ikke endrer det faktum at Kina produserer for lite urea for tiden, kan det dempe momentumet til ureaprisen og er slik sett negativt for markedet.

DNB Markets viser også til at DoTs inngripen er svært uvanlig og at usikkerheten har forårsaket ureaprisen til å falle tilbake. De mener nyheten er svakt negativt for Yara-aksjen.

Yara-aksjen falt 0,7 prosent til 316,90 kroner, omsatt for 179 millioner kroner

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,02 prosent til 656,96 poeng, omsatt for 2.815 millioner kroner.

Gasellevinner i Rogaland: - Vi valgte rett fra havets ressurser
Norwegian Pharma satset på fiskeolje.
00:44
Publisert:
Trump om sine første 100 dager som president
USAs neste president Donald Trump sier han vil skrote handelsavtalen TPP på sin første dag i Det hvite hus. Mandag publiserte han denne videoen der han forteller om sine prioriteringer de første 100 dagene som president.
02:37
Publisert: