Kunstgjødselgiganten Yara leverte i andre kvartal et resultat før skatt på 294 millioner dollar. Med dagens valutakurs utgjør dette et overskudd på drøyt 2,5 milliarder kroner.

Dette er en betydelig bedring fra et underskudd før skatt på 261 millioner dollar i samme kvartal 2018. Resultatet er også bedre enn i første kvartal da Yara leverte et resultat før skatt på 112 millioner dollar.

På forhånd var det ifølge TDN Direkt ventet at Yara ville levere et overskudd før skatt på 250 millioner dollar. Yara slår dette estimatet med god margin.

Yara-aksjen steg markant fra start på Oslo Børs tirsdag og var etter en times handel opp nær 4,6 prosent.

– Resultatbedringen skyldes i hovedsak høyere produksjonsvolumer og lavere energikostnader, sier Yara-sjef Svein Tore Holsether i en børsmelding.

– Jeg er fornøyd med at egenproduserte leveranser økte for alle våre hovedprodukter, takket være høyere produksjon og inntekter fra våre vekstprosjekter, legger Holsether til.

Leveransene innenfor «sales and marketing»-segmentet var to prosent høyere i andre kvartal enn i samme kvartal året før. Innenfor «new business»-segmentet økte leveransene med fire prosent.

Vil spinne ut nitrogen

Siden nyttår har Yara-aksjen steget over 19 prosent på Oslo Børs. I slutten av juni meldte selskapet at det vurderer å spinne ut og børsnotere sin nitrogenvirksomhet i et eget selskap.

– Yara er godt på vei til å bli et rendyrket gjødselselskap, og vurderingen av en børsnotering er et viktig steg i den retningen, sa Yara-sjef Holsether den gang.

Yara venter å ta en endelig beslutning i saken tidlig i 2020. Det nye selskapet vil i tilfelle bli blant de største noteringene på Oslo Børs på lenge.

– Yaras investeringer nådde en topp i 2018, mens inntektene øker gjennom 2019 ettersom vekstprosjektene starter opp, og ytterligere driftsforbedringer realiseres, skriver selskapet i tirsdagens børsmelding.

Øker omsetningen

Yara omsatte i andre kvartal for 3,30 milliarder dollar, opp fra 3,19 milliarder dollar i samme kvartal 2018. På forhånd var det ifølge TDN Direkt ventet en omsetning på 3,35 milliarder dollar.

Driftsresultatet før avskrivinger (ebitda) ble på 541 millioner dollar i kvartalet, opp fra 296 millioner dollar i andre kvartal 2018. På forhånd var det ifølge TDN Direkt ventet at Yara ville levere et ebitda-resultat på 513 millioner dollar.

Yara melder at ammoniakkproduksjon i andre kvartal var seks prosent høyere enn et år tidligere, mens ferdiggjødselproduksjon var fire prosent høyere.

– Yaras nåværende fokus er på å bedre avkastningen gjennom sterk kapitaldisiplin og operasjonelle forbedringer, skriver selskapet.

Selskapet meldte tirsdag morgen at det har signert en ny femårig trekkfasilitet på 1,1 milliarder dollar med opsjoner på forlengelse i inntil to år. Dermed refinansieres den gamle fasiliteten fra juli 2013. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.