I en børsmelding fredag opplyser gjødselprodusenten Yara at selskapet stanser innkjøp fra flere russiske leverandører etter de siste sanksjonene fra EU.

«Som et resultat av ytterligere EU-sanksjoner implementert 9. mars har Yara stoppet alle innkjøp fra leverandører knyttet til russisk sanksjonerte enheter og personer», skriver selskapet i børsmeldingen.

Selskapet skriver videre at det nå vurderer det detaljerte omfanget og virkningen av sanksjonene.

Yara vil benytte sitt globale produksjonssystem for å fortsette å forsyne kunder, og sikre kontinuitet i matvarekjedene, skriver selskapet.

Samtidig gjentar Yara bekymringen for global matsikkerhet og oppfordrer myndighetene til å beskytte matforsyningskjeder og redusere avhengigheten av Russland.

Sanksjonerte oligarker

DN har tidligere skrevet om oligarkene Andrej Gurjev og Dmitrij Mazepin som onsdag ble satt på EUs sanksjonsliste.

Gurjev eier Phosagro som er Yaras hovedleverandør av fosfat, mens Mazepin er deleier i Uralkali som leverer produksjonskritisk kalium til den norske gjødselgiganten.

Den russiske milliardæren Gurjev, har ifølge Forbes og Bloomberg Billionaire Index en formue på oppunder 6,5 milliarder dollar, eller nærmere 60 milliarder kroner. Dette var imidlertid før Russlands angrep på Ukraina, som har sendt kursen på de fleste russiske aksjer i bakken. Gurjev trekkes ofte frem som en av de rikeste russerne med eiendom i London, med den nest største eiendommen i London etter Buckingham Palace, nemlig giganteiendommen Witanhurst.

Mazepin eier også sitt eget Formel 1-lag Haas, med hans sønn Nikita som sjåfør, og Uralkali som hovedsponsorer. I en pressemelding 9. mars opplyser imidlertid Uralkali at Formel 1-laget har sagt opp sponsoravtalen med selskapet på grunn av den nåværende geopolitiske situasjonen. I pressemeldingen skriver Uralkali at det «ser på lagets beslutning som urimelig» og mener «at idretten alltid bør være fri for politikk og press fra eksterne faktorer». Selskapet skriver også at det tar rettslige skritt for å tilbakebetalt sponsormidler som allerede er betalt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.