Børsnoterte Yara fikk inntekter på 4,4 milliarder dollar i tredje kvartal, går det frem av selskapets ferske kvartalsrapport onsdag morgen. Det er en økning på over en milliard sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

Resultat før skatt endte på minus 50 millioner dollar, mot 385 millioner dollar i pluss i fjor, mens driftsresultatet endte på 121 millioner dollar, ned fra 384 millioner i fjor.

På forhånd var det ifølge TDN Direkt, basert på et Infront-konsensus blant ti analytikere, ventet at Yara-sjef Svein Tore Holsether ville legge frem et resultat før skatt på 37 millioner dollar av en omsetning på 4,27 milliarder dollar.

Yara-aksjen faller en drøy prosent ved åpning på Børsen. Selskapet er verdsatt til 107,5 milliarder kroner.

Valutatap på over en milliard

Nettoresultatet, som endte på minus 143 millioner dollar, blir dratt ned av flere faktorer. En nedskrivning på 355 millioner dollar av Salitre-prosjektet og et valutatap på 148 millioner dollar er blant det som blir trukket frem som negative bidragsytere av selskapet.

148 millioner dollar tilsvarer om lag 1,2 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

– Yara leverer et solid resultat for tredje kvartal hovedsakelig som følge av økte marginer. Imidlertid har den høye gassprisen i Europa ført til at Yara har midlertidig kuttet cirka 40 prosent av sin europeiske ammoniakkproduksjon, sier Yara-sjef Svein Tore Holsether i en melding.

Han legger til:

– Europeisk nitrogenproduksjon er avgjørende for global matsikkerhet, og vi er derfor bekymret for effekten av dagens europeiske gasspriser, spesielt for de fattigste regionene i verden.

Energikrise og rekordpriser

Kvartalet har vært preget av den pågående globale energikrisen, med skyhøye priser på naturgass og strøm. Naturgass er en viktig innsatsfaktor for Yara i produksjonen av kunstgjødsel.

Men mens gassprisene steg rundt 26 prosent i tredje kvartal, steg gjødselprisene med 60–90 prosent, ifølge Carnegie-analytiker Morten Normann. Han understreker i en analyse at den negative kostnadseffekten av de høye gassprisene overgås av de høyere gjødselprisene, med god margin.

Samtidig har de høye gassprisene gjort at selskapet selv valgte å kutte ammoniakkproduksjonen i Europa med 40 prosent, og ferdigprodukter med 20 prosent. Samlet har Yara redusert ammoniakkproduksjonen ved seks fabrikker, blant annet på Herøya i Porsgrunn.

Analytiker Normann tror på en inntjening på rundt ti dollar per aksje, og han mener Yara vil bli i stand til å betale et utbytte på mer enn tidligere estimater på 30 kroner i år.

Spår uro i markedet

Analytikerne Niclas Gehin og Christian Fredrik Bruusgaard i DNB Markets mener det vil være høy volatilitet i Yaras inntjening de kommende kvartalene, men de er positive til utviklingen i aksjekursen.

De er positive til Yaras utsikter når energiprisene stabiliserer seg, og de mener aksjonærene vil dra fordel av selskapets sterke balanse, samt at oppdemmet etterspørsel fra bøndene bør lede til solid salg inn i et mer normalt og balansert marked i 2023.

DNB-analytikerne ser for seg at Yara utbetaler et ekstraordinært utbytte på 13 kroner per aksje for 2021.

Aksjekursen i Yara International er opp vel syv prosent den siste måneden, men ned nesten ni prosent fra rekordnoteringen i midten av juli i år.

Uroen og usikkerheten rundt Hviterussland har så langt ikke rammet Yaras regnskaper. I forbindelse med demokratidemonstrasjonene i vår kom det også krav om økonomiske sanksjoner som kan bli alvorlige for Yara. Kalium er en viktig innsatsfaktor i produksjonen av kunstgjødsel, og Yara kjøper mye av den kaliumen selskapet trenger fra de statskontrollerte selskapene Belarusian Potash Company (BPC) og Belaruskali i Hviterussland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.