Kunstgjødselprodusenten Yara har inngått avtale om å kjøpe Vale Cubatão Fertilizantes-anlegget i Brasil fra det brasilianske gruveselskapet Vale S.A., melder selskapet fredag kveld.

Kjøpsummen er 255 millioner dollar. Beløpet tilsvarer rundt 2,1 milliarder kroner i dagens kurs.

– Voksende portefølje i Brasil

Yara har allerede en stor virksomhet i landet.

«Oppkjøpet vil etablere Yara som en produsent av nitrogengjødsel i Brasil, styrke selskapets produksjonskapasitet og utfylle Yaras eksisterende posisjon innenfor distribusjon», heter det i meldingen.

– Jeg er glad for å kunne annonsere dette oppkjøpet, som tilfører nitrogenproduksjon til vår voksende portefølje i Brasil, og som vil styrke våre leveranser av både gjødsel- og industriprodukter, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara i meldingen

– Nitrogenanlegget har en sterk konkurranseposisjon, ettersom Brasil er en netto importør av salpetersyre og nitrater. Oppkjøpet er et viktig steg i å etablere en mer komplett posisjon i Brasil, og styrke vår posisjon som en langsiktig industriell aktør som utvikler og investerer i brasiliansk landbruk og industri, sier han.

Investeringskostnader

Yara skriver at Cubatão-eiendelene består av nitrogen- og fosfatanlegg med en årlig produksjonskapasitet på cirka 200 kilotonn ammoniakk, 600 kilotonn nitrater og 980 kilotonn fosfatgjødsel.

Anlegget sysselsetter om lag 970 fast ansatte og 930 kontraktører, opplyses det.

Selskapet skal investere over 650 millioner kroner i anlegget de neste årene, noe som skal gi årlige innsparinger på over 200 millioner kroner.

«Yara forventer å gjøre oppgraderingsinvesteringer på cirka USD 80 millioner frem mot 2020 for å realisere årlige synergier på USD 25 millioner ved å optimalisere kostnader, anleggsmidler og produktporteføljen», heter det i meldingen.

Forbehold

Selskapet legger til at avtalen er betinget godkjennelse av relevante konkurransemyndigheter og andre regulatoriske godkjennelser.

«Avtalen er videre betinget at en tredjeparts forkjøpsrett ikke utøves innen utløpet av 2017. Avtalen forventes å tre i kraft i løpet av andre halvdel 2018», opplyses det. (Vilkår)

Se Teslas nye superbil i fart
Om to-tre år kan du kjøper Teslas nye generasjon av Roadster, som akselererer raskere enn noen annen bil.
00:31
Publisert:
Her er Norges første heisløse skisenter
Tett skog ødelegger god skikjøring landet rundt. I Øksendalen har Asbjørn Eggebø Næss funnet en løsning på problemet.
01:49
Publisert: