Daniel Clauw sto tiltalt i en av Økokrims største korrupsjonssaker det siste tiåret, da han som en av fire Yara-topper ble anklaget for korrupsjon. I denne saken ble Clauw frikjent i likhet med tidligere Yara-direktør Tor Holba og tidligere Yara-konsernsjef Thorleif Enger.

Mens tidligere Yara-direktør Holba fikk rekordhøye 36 millioner kroner i erstatning, har nå Oslo tingrett besluttet at Clauw ikke får noen ting.

Clauw ville ha 17,4 millioner kroner i erstatning og oppreisning fra staten, men fikk i sommer avslag fra Statens sivilrettsforvaltning med begrunnelsen om at de mente han løy og holdt tilbake informasjon i avhør.

Deretter saksøkte Clauw staten, men Oslo tingrett har nå kommet med samme konklusjon som sivilrettsforvaltningen.

– Retten finner at kravet på erstatning og oppreisning skal falle bort fordi Clauw ved sine handlinger har gitt foranledning til etterforskningstiltak og motvirket opplysning av saken uten rimelig grunn. Retten finner at Clauw er nærmest til å bære risikoen for disse forholdene, skriver Oslo tingrett i dommen som kom tirsdag.

Får kritikk

Økokrim etterforsket Yara etter mistanke om bestikkelser da Yara forhandlet om en fabrikk i Libya. Yara vedtok et forelegg på 270 millioner kroner og inndragning på 25 millioner kroner for korrupsjon, men Clauw personlig ble endelig frikjent av Borgarting lagmannsrett i 2017.

Clauw slipper imidlertid ikke unna kritikk i Oslo tingrett. I retten har han forklart at han hjalp med å legge til rette for en betaling til Libya. Han skjønte at betalingsmetoden var uetisk, men ikke at den var ulovlig, ifølge dommen.

– Retten mener at det ikke er noe dagligdags i å fasilitere en betaling til Libya som Clauw forsto var uetisk. Det var ingen rimelig grunn for handlingen, og den skyldes ikke en tilfeldig misforståelse. Han hadde mulighet til å stille spørsmål. Han hadde videre tid til å tenke seg om. Med Clauws posisjon i selskapet og internasjonale erfaring, var han nærmest til å forstå at handlingen kunne medføre etterforskningskritt og å bære risikoen for dette med å tape retten til erstatning, skriver retten i den ferske dommen.

Usannferdige forklaringer

– Samlet finner retten at Clauws forklaringer var «usannferdige». Han hadde mer kunnskap om forhold han forsto var av interesse for etterforskningen som han ikke forklarte seg om. Han forklarte seg så forbeholdent at det ga et uriktig bilde, fortsetter i retten i dommen.

– Det er for tidlig å kommentere dommen. Den kom i dag, og jeg har ikke fått snakket med min klient ennå, sier Clauws advokat Fredrik Berg.

Daniel Clauw er fransk statsborger, var 62 år da han ble siktet og er i dag 69 år gammel. Han ble leder for Hydros gjødselavdeling i 1995 og var driftsdirektør i Yara International fra 2004.

Også tidligere Yara-konsernsjef Thorleif Enger har forsøkt å få millionerstatning fra saken. Statens sivilrettsforvaltning ga i sommer Enger avslag på kravet på 19,5 millioner kroner. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.