Yara kunngjør på dagens kapitalmarkedsdag i London at selskapet vurderer å børsnotere sin industrielle nitrogenvirksomhet.

Foreløpig har det tenkte selskapet fått navnet Newco.

– Yara er godt på vei til å bli et rendyrket gjødselselskap og vurderingen av en børsnotering er et viktig steg i den retningen, sier Yara-sjef Svein Tore Holsether.

Han mener en ny eierskapsstruktur vil gjøre at de to virksomhetene kan fortsette å vokse lønnsomt og levere god avkastning til Yara.

Yara venter å konkludere rundt en eventuell børsnotering tidlig i 2020.

Vil bli blant de 30 største på Oslo Børs

I forkant av det vil virksomhetsområdene Mining Applications, Transport Reagents og Industrial Nitrates slås sammen i én enhet fra og med 1. juli i år, hvor tidligere sjef for New Business, Yves Bonte, blir administrerende direktør.

«Et slikt selskap vil ta en industriledende posisjon med den høyeste verdiforslaget i kjernemarkeder, en solid europeisk plattform og en attraktiv markedsportefølje som balanserer stabilitet og vekst», skriver Yara.

Newco ventes å utgjøre 10–15 prosent av Yaras eksisterende ebitda. Det vil gjøre selskapet til et av de 30 største selskapene på Oslo Børs. Resten av Yara ventes å være blant de ti største selskapene på Oslo Børs. Yara vil beholde en betydelig eierandel i Newco etter en eventuell børsnotering.

Utvider kostnadsforbedringer

Yara vil også utvide sitt kostnadsforbedringsprogram og at det vil ha en positiv effekt på driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på 600 millioner dollar frem til 2023 fra nivåene i 2018.

Det fremkommer fra presentasjonsmaterialet i forbindelse med kapitalmarkedsdagen.

Det eksisterende forbedringsprogrammet skal være i rute for å nå forbedringer på 500 millioner dollar mot 2020.

Yara venter å investere rundt 1,3 milliarder dollar i 2019, 1,2 milliarder dollar i 2020 og én milliard dollar i 2021. Selskapet har en finansiell prioritet om å betale ut 50 prosent av nettoresultatet i utbytte, inkludert mulige aksjetilbakekjøp, skriver TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.