Nyheten om Yngve Slyngstads (56) avgang som sjef for Oljefondet kom på en pressekonferanse onsdag, da resultatet for tredje kvartal ble lagt frem.

Sentralbanksjef Øystein Olsen var til stede og roste Slyngstad for jobben han har gjort siden oppstarten av den profesjonelle forvaltningen startet for mer enn 20 år siden.

Jobben med å finne ny leder til Norges Bank Investment Management (NBIM), som forvalter fondet, starter nå. Olsen sa at ny sjef ikke nødvendigvis måtte være norsk, men må kunne og forstå norsk og ha gode kunnskaper om det politiske økosystemet som omgir fondet.

En åpenbar intern kandidat til ny jobb som sjef for Oljefondet er Trond Grande, som er Slyngstads nestkommanderende.

London calling

Etter at ny sjef er på plass vil Slyngstad fortsette å jobbe i fondet, med ansvar for å bygge opp satsingen på fornybar infrastruktur. Målet er at dette skal utgjøre én prosent av fondet ved utgangen av 2020. Slyngstad vil da ha base i London.

Slyngstad ble hyret av fondets første sjef, Knut Kjær, til å bygge opp aksjeforvaltningen i 1997.

– Han gjorde dette på en veldig imponerende måte. Han var en av de viktigste personene i arbeidet med å bygge opp NBIM, sier Kjær til DN.

Slyngstad tok over etter Kjær i 2008, og ledet fondet gjennom finanskrisen som smalt samme høst. Han avviste på pressekonferansen at man kan lese inn en spådom om markedsutviklingen i hans avgang.

Siden finanskrisen har fondet vokst jevnt og trutt i takt med stigende børser og fallende renter. Fredag brøt Oljefondet en barriere ved å være verdt over 10.000 milliarder kroner. Samme dag sa altså Slyngstad fra internt at det var på tide å gi stafettpinnen videre.

– Tanken begynte å spire da jeg tok over jobben, sier Slyngstad på spørsmål om når han bestemte seg for å si opp.

Trond Grande er nestleder i Norges Bank investment Management (NBIM). Her med Egil Matsen (i midten) og Thomas Sevang, kommunikasjonssjef.
Trond Grande er nestleder i Norges Bank investment Management (NBIM). Her med Egil Matsen (i midten) og Thomas Sevang, kommunikasjonssjef. (Foto: Aleksander Nordahl)

Men en medvirkende årsak var at fondet nådde 10.000 milliarder kroner, ifølge ham.

Han sa videre at han har hatt samtaler med styret om dette fra tid til annen, som vanlig er, men at det nå var på tide å gå av. Ifølge DNs kilder ligger det ingen dramatikk eller noe form for feiltrinn bak avgangen. Dette er helt og holdent Slyngstads egen beslutning at han nå trer til side.

– Jeg skal være med å passe på fondet, og horisonten for London er noen år, sier Slyngstad.

Finansdepartementet har bestemt at sjefen for Oljefondet skal være ansatt på åremål. Slyngstad avviser at dette har hatt noen betydning for hans beslutning om å si opp.

Tydelig leder

– Er det vemodig å skulle slutte?

– Nei. Jeg har vært sjef i 12 år, men jeg har vært i fondet i mer enn 20 år. De ti første årene som aksjesjef hadde jeg kanskje en viktigere jobb enn den jeg har hatt de siste 12 årene som sjef. Og nå får jeg en ny rolle de neste par årene, sier Slyngstad.

Under pressekonferansen, før det ble offentlig at han hadde sagt opp, ga Slyngstad ros til politikerne og Finansdepartementet for kloke valg opp gjennom årene.

– Min rolle opp i dette er ikke så stor, sier Slyngstad etterpå til DN, og utdyper:

– Forvaltningsmodellen bygger på delegering og ansvarliggjøring av alle ansatte. Hovedstyret har lagt den strategiske planen, og Finansdepartementet og Stortinget har tatt de store, viktige valgene.

Øystein Olsen bryter inn:

– Yngve har vært en sterk og tydelig leder. Han har en oversikt og innsikt i alt i fondet. Han har stått i spissen for organisasjonen og har gitt et betydelig bidrag til fondets gode resultater.

Hilsen Siv

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier følgende i en kommentar formidlet via departementets informasjonsavdeling:

- Yngve Slyngstad har gjort en kjempejobb og levert gode resultater som vil komme oss alle til gode i lang, lang tid. Han har gjort NBIM til en organisasjon som høster anerkjennelse internasjonalt og som vi skal være stolte av. Jeg ønsker å takke Slyngstad for den innsatsen han har lagt ned gjennom alle disse årene. Helt siden 2008 har han hatt en krevende stilling med stort ansvar og jeg har forståelse for at han nå etter hvert ønsker å gjøre noe annet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.