– Disse kjendisene har mange unge følgere på sine kontoer i sosiale medier. Det er skuffende at de ikke går foran som bedre rollemodeller enn dette, og at de lar seg bruke av alkoholindustrien, sier fungerende generalsekretær Pernille Huseby i Actis.
Onsdag skrev DN at det var ølimportøren Multibev som tok regningen da kjendisstylist Hedda Skoug og den eksklusive sko- og veskebutikken Kamikaze inviterte hele Norges influenserelite til italiensk aften på Operaen.
Gjestene ble servert skalldyrfat, operasang, og det italienske ølet Peroni som prydet en rekke bilder som ble lagt ut på Instagram den kvelden.
Nå klager interesseorganisasjonen Actis både Multibev og deltagerne som delte bilder av alkohol inn til Helsedirektoratet for brudd på alkohollovgivningen.
– Vår forståelse er at dette er et klart brudd på forbudet mot alkoholreklame. Særlig i sosiale medier er brudd på reklameforbudet utbredt, og det er derfor viktig at Helsedirektoratet går inn i dette og setter en tydelig grense for denne typen brudd på alkoholloven, sier generalsekretær Huseby i organisasjonen.
Kreativ bransje
I Norge er all markedsføring av alkohol forbudt, og brudd kan straffes med overtredelsesgebyr etter en endring av alkoholloven i sommer. Denne endringen har imidlertid ikke trådt i kraft ennå.
– Terskelen for denne type lovbrudd må heves og brudd på lov må få en konsekvens, sier Huseby.
Generalsekretæren trekker linjer til toppbloggeren Caroline Berg Eriksen som har fått refs for å bryte alkoholreklamen, blant annet etter å ha publisert bilder av champagneflasker på bloggen hennes, som VG tidligere har omtalt.
Også kommunikasjonssjef Anders Blixhavn i Blå Kors mener middagen på Operaen er ett av flere eksempler.
– Bransjen blir mer og mer kreativ. Regjeringen har vedtatt at hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk skal ligge fast, og der har reklameforbudet en viktig funksjon.
– Helsedirektoratet må håndheve regelverket. De må ta i bruk det regelverket de har og straffe grove brudd. I disse sakene er det ingen som slurver i timen. Aktørene vet veldig godt hva de gjør, sier han.
Avdelingsdirektør Øystein Giæver i Helsedirektoratet bekrefter at de har fått en henvendelse fra Actis, men vil ikke kommentere den konkrete saken.
Han forteller på generelt grunnlag at de er kjent med at enkelte alkoholaktører forsøker å omgå reklameforbudet.
– Sponsing av arrangementer med mål om å oppnå omtale eller bilder av alkoholholdige produkter i sosiale medier, er omfattet av reklameforbudet.
– Videre vil privat omtale av alkohol være i strid med reklameforbudet, dersom den ikke er uavhengig. Dersom privatpersonen har kunnskap om, eller burde vite at en alkoholaktør står bak arrangementet, vil privatpersonens omtale og bilder i åpne sosiale medier rammes av reklameforbudet, sier Giæver.
Ingen oppfordringer
Leiekostnadene på Operaen endte på 50.000 for Multibev. I tillegg kom utgifter til mat og drikke. Kommunikasjonssjef Vegard Eine Østerhagen har følgende kommentar til Actis' klage:
– Vi har foreløpig ikke sett henvendelsen som Actis skal ha sendt til Helsedirektoratet. Vi tar det selvfølgelig på alvor når det rettes kritikk mot oss, men det er vanskelig for oss å kommentere på denne henvendelsen før vi har gjennomgått den.
Han sier de vil være behjelpelige med å gi informasjon til Helsedirektoratet hvis det er behov for det.
– Vi legger stor vekt på å sikre at vi opptrer innenfor gjeldende lovgivning. I tilknytning til kommentarene vil vi presisere at dette var et lukket arrangement med fokus på italienske kvalitetsprodukter og var kun for inviterte gjester, sier han.
Influenser Hedda Skoug har ikke besvart DNs henvendelser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.